недеља, мај 26, 2024

Hil o izveštaju EK: Čaša “puna do pola”

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 13. oktobra 2022. (Beta) – Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da izveštaj Evropske komisije o Srbiji gleda kao “čašu punu do pola”, jer je Beograd ostvario napredak u mnogim poblastima, ali da postoji zabrinutost u oblasti vezanoj za Rusiju.

“Umesto da komentarišem EU, reći ću iz perspektive SAD, mi sada pokušavamo još bliže da sarađujemo sa Srbijom nego ikada ranije, a posebno u oblasti bezbednosti”, rekao je Hil novinarima u hotelu “Metropol Palas” u Beogradu, nakon konferencije o bezbednosti dece.

On je ocenio da Rusija ima “veliki i negativan uticaj” na energetsku situaciju u Srbiji. “Svi znamo za ove poteškoće, ali moje mišljenje je da je Srbija razumela da mora da se pomeri (od Rusije) i mislim da vidimo napredak, da Srbija radi ono što bi trebalo da radi. Napredak se video i u Njujorku, kada se Srbija pridružila 145 drugih zemalja u osudi napada Rusije na svog suseda”, istakao je američki ambasador.

On je rekao da SAD apsolutno podržavaju sankcije Rusiji i da bi bilo dobro da se Srbija pridruži grupi zemalja koje dele taj stav. Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Hil je ocenio da tu ima još dosta posla, ali je pozdravio što se u taj proces uključuju visoki evropski zvaničnici, koji žele da pokrenu taj dijalog.