петак, јул 12, 2024

Sa sajta RIK nestali rezultati parlamentarnih izbora

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 17. januara 2024. (Beta) – Rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji, održanih 17. decembra, nestali su tokom noći sa sajta Repubiličke izborne komisije (RIK), prenosi portal N1.

Taj portal dodaje da se na sajtu RIK-a u okviru opcije “Rezultati izbora” navodi samo broj upisanih birača 6.500.666 i broj biračkih mesta 8.273, dok se za broj izašlih birača i broj obrađenih mesta nalaze samo nule.

Takođe, na mestu gde se nalazio broj osvojenih glasova na izborima za narodne poslanike i procenat osvojenih glasova po izbornim listama svuda su ispisane nule ili su prazna polja. N1 navodi da u ovom trenutku nije poznat razlog zbog čega se više na sajtu RIK ne nalaze rezultati izbora, na kojem su prethodno bili objavljeni.

Inače, Republička izborna komisija na sednici održanoj 12. januara usvojila je ukupan izveštaj o rezultatima izbora za poslanike.

Rezultati izbora ponovo na sajtu RIK-a

Nekoliko sati kasnije – rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji, održanih 17. decembra, ponovo su dostupni na sajtu Repubiličke izborne komisije (RIK), nakon što su nestali tokom noći.

Razlog zbog kog su rezultati nestali još uvek nije poznat.

Član RIK-a Rodoljub Šabić rekao je za portal N1 da nema objašnjenje, niti da može da pretpostavi šta bi mogao biti logičan razlog nestanka rezultata.

“To je još jedna od bizarnih stvari koje unose dodatne sumnje u već sumnjom opterećeni izborni proces”, kazao je Šabić.

Članica Gradske izborne komisije (GIK) Sofija Mandić ocenila je da su rezultati vraćeni na sajt RIK-a “najverovatnije zbog reakcije javnosti”.

Na sajtu RIK-a u okviru opcije “Rezultati izbora” od noćas do jutros u 10 sati navodio se samo broj upisanih birača 6.500.666 i broj biračkih mesta 8.273, dok se za broj izašlih birača i broj obrađenih mesta nalaze samo nule.

Na mestu gde se nalazio broj osvojenih glasova na izborima za narodne poslanike i procenat osvojenih glasova po izbornim listama svuda su bile ispisane nule ili su se nalazila prazna polja.

Republička izborna komisija na sednici održanoj 12. januara usvojila je ukupan izveštaj o rezultatima izbora za poslanike.