среда, мај 29, 2024

Rada Trajković: Pomak u istrazi ubistva Olivera Ivanovića moguć samo ako se uključe SAD

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 17. januara 2024. (Beta) – Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković ocenila je da do pomaka u istrazi o ubistvu nekadašnjeg lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića može doći samo ako se u sve uključe SAD.

“Očekujem da će u trenutku kada se od američke administracije zatraže dokazi, tada doći do ozbiljnije istrage”, rekla je Trajković za list Nova. Prema njenim rečima, kad se Zapad bude pozabavio “likom i delom” nekadašnjeg potpredsednika Srpske liste Milanom Radoičićem i biznismenom Zvonkom Veselinovićem, čija se imena pominju u optužnici, “doći će do rasvetljavanja i njihove uloge u ubistvu Ivanovića”.

“Koža (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića je u igri i zato nemamo sve informacije o Oliverovom ubistvu”, navela je Trajković.

Govoreći o istrazu koju vodi Priština, ocenila je da su svi procesi odrađeni pristrasno i nestručno. “To se vidi i u ovom nizu slučajeva gde su Srbi optuženi za terorizam, ratne zločine… Da su prištinske institucije bile sposobne, ne bi kosovski sud izmestili u Hag. To je dokaz da ih je međunarodna zajednica ocenila kao nekompetentne za ozbiljne slučajeve”, rekla je Trajković.

Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine sa šest metaka iz pištolja u leđa ispred kancelarije Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” u Kosovskoj Mitrovici, a ubice i nalogodavci i dalje nisu poznati.