уторак, фебруар 27, 2024

Ruska minijatura

Slične objave

Podeli

Latinka Perović za Peščanik

“Ovde se često gubi iz vida podeljenost Rusije u odnosu na ono što se događa u Ukrajini i na dugoročne posledice toga. To se ne odnosi samo na Ukrajinu već i na Rusiju i na rusko društvo. Vrlo često ćete čuti da je ruski narod naviknut na trpljenje, da će on lako podneti ekonomske sankcije, ja ne mislim da je to tačno. Rusija je u prethodnom periodu se deloimično otvorila ka svetu, ekonomski napredovala, ljudi su navikli na veću kupovnu moć i bolji životni standard, mislim da će ruski čovek to osetiti. Drugo važno pitanje je sloboda, pravo na reč, na kritičko mišljenje osetiće prvenstveno liberalniji deo naroda, intelektualci. Citiraću jednog diplomatu: 

 „ Putin sigurno neće dobiti Ukrajinu ali se vrlo lako može desiti da izgubi Rusiju”.

“Mi smo kao država prividno neopredeljeni, mislim na politiku „četiti stuba“ a ustvari smo vrlo opredeljini i to uglavnom protiv evrointegracija i zapada. Razlog tome je folklorno poznavanje, odnosno ne poznavanje ruske istorije koja je izuzetno kompleksna i komplikovana. To je slovensko i pravoslavno osećanje koje je u masama.

Odnos intelektualne elite prema tom užasu koji gledamo prilikom agresije Rusije na Ukrajinu je na neki način u dubokoj vezi sa našim odnosima sa ratovima devedesetih godina. Mislite da imate pravo na neku teritoriju, bez obzira na cenu koju plaća narod koji živi tamo kao i narod u vašoj zemlji. Mi smo se i ovoga puta našli sa Rusijom mimo sveta”.

Ceo intervju sa istoričarkom Latinkom Perović možete pogledati u nastavku putem linka:

(Peščanik)