петак, јул 12, 2024

RIK: Ukupno 8.273 biračka mesta

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 15. decembra 2023. (Beta) – Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je danas da će ukupno 8.273 biračka mesta u Srbiji biti otvorena na dan glasanja 17. decembra 2023. godine.

On je napomenuo da ove godine ima rekordan broj posmatrača, odnosno kontrolora, 5.587 domaćih i stranih posmatrača.

“U četiri strane države glasanje će biti sutra po njihovom lokalnom vremenu, u ostalim će biti u nedelju. Neće se javno saopštevati rezultati niti isticati dok se ne zatvore sva birališta u Srbiji”, rekao je Dimitrijević na RTS-u.

On je naveo da su članovi biračkih odbora imali rok do danas da preuzmu sav izborni materijal.

“Imamo lokalne izborne komisije i RIK ne broji rezultate, već se oni utvrđuju na svakom biračkom mestu posebno. Lokalne izborne komisije zatim dostavljaju zbirne rezultate za svoju teritoriju, a od ove godine građani će moći u realnom vremenu da prate prikupljanje glasova i rezultate izbora, jer smo obezbedili novu funkcionalnost na veb stanici RIK-a”, rekao je Dimitrijević.

Dimitrijević je naveo da RIK ima rok od 96 časova po prijemu poslednjih zbirnih rezultata da proglasi konačne rezultate glasanja i da će do Nove godine oni biti poznati.

Tada je rok 30 dana za formiranje Skupštine i 90 dana za formiranje Vlade, stoga možemo novu Vladu očekivati na proleće”, rekao je Dimitrijević.