среда, мај 29, 2024

Predsednik CG u Beogradu: Milatović o Marovićevom izručenju, Vučić o crnogorskom priznanju Kosova

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 10. jula 2023. – Tokom obraćanja nakon održanog sastanka predsednici Srbije i Crne Gore, Aleksandar Vučić i Jakov Milatović, govorili i o pitanju izručenja bivšeg predsednika zajedničke države SCG Svetozara Marovića, navevši da se o tome govorilo i na formalnom i neformalnom delu posete.

Milatović je rekao da je tokom razgovora izneo zahtev za izručenjem Svetozara Marovića Crnoj Gori, te da smatra da svako ko je krivično kažnjen treba da izručenu kaznu i odsluži. „To pitanje sam stavio na sto i dobio uverenje predsednika Vučića da će Srbija odgovorno da se odnosi prema tome“, rekao je on.

Vučić je rekao da je crnogorski predsednik sinoć, pa i danas u dva navrata izneo pitanje izručenja Marovića. „Ja sam rekao da ćemo kao ozbiljna i odgovrna država uzeti u razmatranje sve o čemu govori predsednik Milatović i da ćemo pružiti na ozbiljan način utemeljene odgovore. Kod mene se kao pitanje nameće nešto drugo. Zašto se u našim odnosima traži razlog da bi se ovaj drugi optužio za nepoštovanje nekog drugog. Pitate li se, kada već dolazite sa televizije Crne Gore, da li nas boli što je Crna Gora priznala protivpravno otcepljenje bez povelje UN dela naše teriotrije. Jel’ ste se zapitali da li nas je bolelo proterivanje ambasadora bez da smo primetili da je postao neki valjan razlog“, rekao je on.

Najavio je da će Srbija u narednih deset dana doneti odluku o imenovanju novog ambasadora.

Vučić kaže da nije govorio o „srpskom pitanju“ i upitao da li je pitanje zapošljavanja Srba u crnogorskim javnim preduzećima važnije pitanje od ovog izručenja. „Nije Marović tabu tema i ne sme da bude tabu tema. Bunimo li se kada Crna Gora uđe u NATO, ne bunimo se. Čestitamo. Volite ovakvu spoljnu politiku, čestitamo“, rekao je on i zatražio da se Crna Gora „stavi u cipele Srbije“ pri donošenju zaključaka.

Predsednik Vučić negirao je da će Poštanska štedionica kupiti crnogorsku Prvu banku, te rekao da je to jedna od uobičajenih neistina. Uspostavljanje punog platnog odnosa Vučić smatra bitnim pitanjem, te rekao da je „to sa naše strane potpuno čisto“.

Poručio je da 15 godina puni platni promet funkcioniše između Srbije i BiH.

Vojin Radovanović (Danas)