четвртак, јун 20, 2024

Regionalni apel “Stop represiji nad neistomišljenicima”

Slične objave

Podeli

Građanski demokratski forum iz Srbije, zajedno sa Helsinškim odborom, Savezom antifašista Srbije, Glasom i Evropskim pokretom u Srbiji pokrenuo je regionalni apel/peticiju protiv nasilja.

U apelu/peticiji pod naslovom “Stop represiji nad neistomišljenicima” ove organizacije izrazili su solidarnost sa svima koji su meta napada i upozorili javnost da “ako nastavi da ćuti, nije daleko momenat kada će Vučićev i Dodikov režim i njima odane marionetske strukture u regionu uvesti Putinove metode obračuna sa neistomišljenicima”.

Tekst apela: Srbija je iscrpela sve državne i nacionalne potencijale usmeravajući svoje snage na prekomponovanje Zapadnog Balkana i dominaciju njime. Opredeljujući se za takvu strategiju i politiku pre 35 godina, Srbija je izgubila trku i sa vremenom i sa istorijom, pa tako i mogućnost da racionalno promišlja sopstvene realne interese i da traži rešenja u skladu sa zahtevima vremena.

Takvoiracionalno opredeljenje sve više pribegava nasilju i na unutrašnjem i na regionalnom planu. Protesti gradjana pod parolom „Srbija protiv nasilja“, bez obzira na krajnji ishod, oslobadjaju energiju koja je usmerana na otvaranje životnih problema ovog društva. To je proces koji je nezaustavljiv.

Režim je pokazao aroganciju i nespremnost da se prilagodi opravdanim zahtevima gradjana i nastavlja sa svojim nasilničkim ponašanjem. Među prvima se na udaru našao Filozofski fakultet u Beogradu zbog javnih istupa nekolicine profesora. Nečuven je pritisak koji nadležno Ministarstvo vrši na upravu ove ugledne visokoškolske institucije. 

Slučaj Dinka Gruhonjića novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koji je već dve decenije izložen permanentnom vređanju i pretnjama, od kojih su mnoge i pretnje smrću, nije izolovan slučaj već kontinuirana i sistematska svakodnevna praksa. Nedavno, posle njegovih javnih nastupa napadi, klevete i pretnje su intenzivirane kako na društvenim mrežama, tako i od strane najviših zvaničnika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

I drugi lojalisti u regionu, odani predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, poput tehničkog premijera Crne Gore Dritana Abazovića, služe se istovetnim nasilničkim i represivnim metodama. Svakodnevno targetiranje retkih kritičkih medija u Crnoj Gori, doveli su do ozbiljnih pretnji i pritisaka. Osim kritičkih medija, danas su u Crnoj Gori na meti i nevladine organizacije. Daliborka Uljarević, predsednica Centra za građansko obrazovanje na meti je pretnji, uvreda i pritisaka zbog svog rada na unapređenju društva i utemeljenih kritika na račun tehničke vlade zbog zloupotrebe institucija i kriminalizacije države. 

Mi dole potpisani,

Zbog svega navedenog, u opštoj atmosferi nasilja koje vlada i niza napada na novinare, akademske radnike, nevladine aktiviste i sve one koji se suprotstavljaju pogubnoj kleronacionalističkoj i etnošovinističkoj ideologiji izražavamo svoju punu solidarnost sa svima koji su meta napada i upozoravamo javnost da ako nastavi da ćuti, nije daleko momenat kada će Vučićev i Dodikov režim i njima odane marionetske strukture u regionu uvesti Putinove metode obračuna sa neistomišljenicima.

D. B.