четвртак, април 18, 2024

Referendum u Australiji: Aboridžini i dalje izvan Ustava

Slične objave

Podeli

Vasiljko Vukoje

ADELAIDA, 15. oktobra 2023. – U Australiji je juče (subota) na referendumu, velikom većinom glasova (preko 90% punoljetnog stanovništva) na referendumsko pitanje ljevičarske vlade da se Aboridžini stave u Ustav Australije – glasalo je PROTIV. Da podsjetimo u pitanju je akt koji nije izmijenjen od 1901. godine.

Predsjednik Vlade Toni Albanese na udaru je konzervativaca koji od njega traže ostavku jer je, kako kažu, bez potrebe potrošio 400 miliona AUS dolara.

Samo je glavni grad Canberra i njezin teritorij imao preko 50% glasača koji su glasali da se formira stručno tijelo u Parlamentu Australije koje bi raspravljalo o problemima prvih stanovnika petog kontinenta i koje bi po završetku rasprave davalo prijedloge Parlamentu na usvajanje.

Aboridžini (Foto: blogspot.com)

Jacinta Price, ministarka za prava domicilnog stanovništva u sjeni, što je naziv za opoziciju, koja je kao Aboridžanka od početka bila protiv referenduma, istakle je veliko zadovoljstvom neuspjehom istog ističući najmanje tri razloga za zadovoljstvo, jer državljani Australije glasali su protiv podjele, protiv vrijeđanja i protiv manipulacija.

“Mi koji predstavljamo prve stanovnike Australije sa zadovoljstvom možemo reći da smo ponosni stanovnici najbolje države na svijetu i posebno smo ponosni da smo svi Australci i da nam je zajednička država Australija”.

Glasanje i referendumi u Australiji su obavezni za sve državljane i oni koji se ne odazovu kažnjavu se novčano, a moguće su i zatvorske kazne.