среда, мај 29, 2024

Ratko Božović: Vučić vladalac bez mere, opozicija neodgovorna

Slične objave

Podeli

Sociolog kulture Ratko Božović ocenio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić “vladlac bez ikakvih obzira i mere” koji najavama da će se povući sa čela vladajuće stranke pomalo iskušava reakcije u samoj stranci, a da je stvarno hteo da je napusti to bi učinio odmah, kao Tomislav Nikolić.

Božović je za današnji list “Nova” rekao da bi stvaranje neke nove organizacije, bloka ili udruženja više stranaka moglo da bude izgovor za odlazak Vučića sa čela Srpske napredne stranke, ali da se time ne bi ništa rešilo jer je “Vučiću i mnogo malo”, javnost ga ne obavezuje, a sve što radi ostvaruje uz slabašan otpor opozcije.

Božović smatra da je Vučiću sada najvažnije da dobije na vremenu i dogovori se sa sobom kako da izađe iz ćorsokaka u koji je saterao državu. “Njemu se ne žuri sa formiranjem nove vlade jer mu ona nije neophodna. On je i predsednik Vlade i sve što treba. Institucije su ovde čist višak i trošak, kao i demokratija, koja ovde ne stanuje, samo prazna reč”, rekao je Božović.

Kada je reč o opoziciji, kazao je kako primećuje da jača desni front, dok se drugi deo opozicije usitnjuje do besmisla zbog stranačkih lidera. “Lakoća njihove neodgovornosti je neshvatljiva i neprihvatljiva, kao i njihove sujete, nedostatak smisla za zajedništvo, netolerancija i odsustvo imaginacije od posledica nadiruće desnice“, ocenio je sociolog.

Na pitanje o Evroprajdu, Božović je rekao da je zabrana dokaz “napredovanja u nazadovanju”, ali da reč “vladaoca” ne mora biti konačna i sad se može “simulirati da Vlada nešto radi”, ukoliko ipak popusti pred najavama dolaska funkcionera iz Evrope. (Beta)