субота, јул 13, 2024

Ramonda serbica na severnoj strani Rtnja

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 19. maj 2024. – Naš sugrađanin Mihailo Vukojičić strastveni je planinar. Sa svojim prijateljima osvajao je skoro sve vrhove u bivšoj Jugoslaviji, a nedavno je bio i u susednoj Albaniji. Njegov “tim” čine i dalje Srbi, Crnogorci, Hrvati, kosovski Albanci… i dobra su planinarska porodica.

Pre dva dana popeo se na severnu stranu Rtnja, planinu u istočnoj Srbiji udaljenoj oko 200 kilometara od Beograda, nadomak Boljevca. Najviši vrh Šiljak (1565 m) predstavlja prirodni fenomen kraškog reljefa koji nije uticao samo na biljni pokrivač i vode Rtnja nego i na njegov oblik. Kada se pogleda sa severa ukazuje se visok greben trapezastoig oblika koji je dole širok i masivan…

Ramonda serbica (Foto: Mihailo Vukojičić)

Vukojičić je na severnoj strani planine pri vrhu pronašao čuven i po Srbe značajan cvet. Prema vikipediji srpska ramonda, kolačić ili cvet feniks (lat. Ramonda serbica) je endemska biljka centralnog Balkana iz porodice Gesneriaceae. Biljku je otkrio Josif Pančić 1874. godine na obroncima planine Rtanj iznad Sokobanje. Ramonda serbica je ostatak suptropske flore Evrope i Mediterana, najverovatnije afričkog porekla. Veoma je slična biljci Ramonda nathaliae i smatra se da se od nje poliploidijom odvojila tokom tercijara u samostalnu vrstu. Za ovu biljku je karakteristična i pojava da i ukoliko se potpuno osuši može ponovo da oživi ukoliko se zalije. Ovu mogućnost da se iz stanja anabioze ponovo vrate u život poseduje veoma malo biljaka cvetnica.

Mihailo Vukojičić (levo) i Boris Strmšek na Triglavu (Foto: M. V.)

Ramonda serbica je endemit centralnog dela Balkanskog poluostrva. Naseljava sledeće zemlje: Albaniju, Bugarsku, Grčku (Epir), Republiku Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru.[1] Areal se karakteriše brojnim disjunkcijama od kojih se izdvajaju dve najveće. Jedna u istočnoj Srbiji i severozapadnoj Bugarskoj i druga, veća od Crne Gore, preko južne Srbije (Kosovo i Metohija), Republike Makedonije, Albanije do Grčke.

Na nedavno završenom Evrosongu predstavnica Srbije (Teya Dora/Teodora Pavlovska)nastupila je sa pesmom Ramonda, kao sim simbolom ponovnog rađanja i nove snage.

Srpska predstavnica se nije plasirala u vrh, a Vukojičić je osvojio vrh Rtnja i pronašao ramondu…

D. B.