субота, април 20, 2024

Putin sam na misi

Slične objave

Podeli

Radio Slobodna Evropa

Vladimir Putin stajao je sam na božićnoj misi u crkvi u Kremlju. Ruski predsjednik nazočio je bogoslužju u katedrali Navještenja, izvorno zamišljenoj kao “crkva za ruske careve”.

Sudeći prema fotografijama koje je objavio Kremlj, Putin je stajao sam, dok su svećenici služili misu.

Prethodnih godina on je obično prisustvovao božićnim misama u ruskim pokrajinama ili izvan Moskve.

U poruci koju je Kremlj objavio, Putin je čestitao pravoslavnim kršćanima, rekavši da je blagdan nadahnuo “dobra djela i težnje”. Također je pohvalio Pravoslavnu crkvu, čiji je utjecajni poglavar patrijarh Kiril u potpunosti podržao Putinovu ofenzivu u Ukrajini.

Crkvene organizacije “podržavaju naše vojnike koji sudjeluju u posebnoj vojnoj operaciji”, rekao je Putin, koristeći službeni izraz Kremlja za ofenzivu u Ukrajini. “Tako veliko, mnogostrano, istinski asketsko djelo zaslužuje najiskrenije poštovanje”, dodao je.

Patrijarh Kiril pozvao je vjernike da podrže prorusku “braću” u ofenzivi Moskve u istočnoj Ukrajini. Kiril je u prošlogodišnjoj propovijedi rekao da umiranje u Ukrajini “pere sve grijehe”.

Dana 24. veljače prošle godine, Putin je poslao trupe u Ukrajinu, rekavši da tu pravoslavnu zemlju treba “demilitarizirati”. Posljednjih mjeseci njegova je vojska pretrpjela niz vojnih neuspjeha u Ukrajini.

Putin je jednostrano naredio svojoj vojsci da za pravoslavni Božić zaustavi napade na 36 sati. Međutim, novinari AFP-a izvijestili su o granatiranjima u gradu Bahmutu na istoku Ukrajine nakon ruske najave o prekidu vatre. Napadi na civile prijavljeni su u najmanje sedam regija na istoku i jugu Ukrajine tijekom posljednja 24 sata, a u njima su poginule najmanje tri osobe, dok ih je 14 ranjeno. Ruske su trupe granatirale južnu Hersonsku oblast 39 puta tijekom proteklog dana, a u oslobođenom Hersonu gađane su stambene zgrade i zgrada vatrogasne postaje, rekao je guverner Jaroslav Januševič.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je Sjedinjenim Državama zbog uključivanja oklopnih vozila za uništavanje tenkova u svoj najnoviji paket vojne pomoći vrijedan više milijardi dolara. Zelenski je rekao da su ona “upravo ono što je potrebno” vojnicima koji se bore protiv ruskih snaga.

Najnovija američka vojna pomoć, koju je 6. siječnja odobrila Bijela kuća, za Kijev je bila najveća do sada. Prvi put uključivala je oklopna vozila Bradley, poznata kao ubojice tenkova zbog protutenkovskih projektila koje ispaljuju.

(Izvor: Radio Slobodna Evropa)