субота, јун 22, 2024

Putin od zapada traži sigurnosne garancije

Slične objave

Podeli

MOSKVA, 24. decembra 2021. – Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je od zapada da Rusiji “odmah” pruži sigurnosne garancije.

Govoreći na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare, Putin rekao je da ima nade u predstojeće razgovore sa Sjedinjenim Državama o rastućim tenzijama koje uključuju masovno raspoređivanje ruskih trupa prema Ukrajini i ruskoj listi zahteva u vezi NATO-a i evropske sigurnosti.

Tokom konferencije on je takođe upitan da li misli da je novi rat između Rusije i Ukrajine izgledan. On je odgovorio da je reakcija koju je Moskva dobila od Vašingtona na listu zahteva u vezi NATO-a i evropske sigurnosti, bila “pozitivna”.

Američke i ruske diplomate trebale bi se sastati zbog novih razgovora, navodno u Ženevi, nakon Nove godine. “Nadam se da će se to tako dogoditi”, rekao je Putin.

Konferencija se održava u Manezh izložbenom centru uz strogu primenu COVID-19 protokola.

Zbog mera uvedenih tokom pandemije, glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov rekao je dan ranije da će samo oko 500 domaćih i stranih novinara biti pozvano da učestvuje. Ranijih godina na konferenciji je učestvovalo više od hiljadu novinara. Novinari su morali da predaju tri negativna PCR testa kako bi ušli u salu.

Proteklih sedmica Sjedinjene Države, NATO i Kijev su podigli uzbunu zbog oko 100.000 ruskih vojnika raspoređenih u blizini granice sa Ukrajinom i na Krimu. Američki zvaničnici kažu da Moskva planira moguću vojnu ofanzivu koja bi, ako se dogodi, mogla doći u roku od nekoliko sedmica.

Više od 13.200 osoba je ubijeno u borbama u dijelovima istočne Ukrajine između Kijeva i separatističkih formacija koje podržava Rusija od početka 2014. godine.

Nagomilavanje vojske postala je pozadina za Putinovo nastojanje da Sjedinjene Države i NATO daju Rusiji “sigurnosne garancije” koje bi drastično promijenile poredak nakon Hladnog rata, zabranjujući NATO-u dalje širenje na istok i ostavljajući Ukrajinu i nekoliko drugih zemalja kao tampon države sa ograničenim suverenitetom po pitanju vojnih poslova.

Putin je rekao da ne želi rat, ali je bio nepokolebljiv da će, ako izbiju nove borbe na ili blizu mesta postojećeg sukoba u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas za to biti krivi Kijev i zapad. Kako bi podržao taj argument, iznio je neosnovane sumnje o razmeštanju SAD-a i Ukrajine.

Kremlj i američka administracija kažu da narednog meseca planiraju održati bilateralne razgovore o sigurnosnim pitanjima.

M. M.