недеља, мај 19, 2024

PSG: Dom JNA u Šapcu među sedam najugroženijih spomenika Evrope

Slične objave

Podeli

ŠABAC, 18. aprila 2024. – „Upozoravali smo da je Dom JNA u Šapcu iz godine u godinu u sve gorem stanju i da je nedopustivo da se odlaže rekonstrukcija jedne od najvažnijih zgrada u našem gradu i danas smo dočekali da je stavljen na listu sedam (7) najugroženijih spomenika u Evropi za 2024. godinu“, kaže Ljiljana Grujić Perić, poverenica Pokreta slobodnih građana za Šabac.

Glavna pretnja Domu Jugoslovenske narodne armije u Šapcu je potencijalno uništenje od ljudi, nemar nadležnih, pre svega u slučaju da lokalna vlast odluči da zgradu proda privatnom investitoru što bi dalje značilo da će svi napori za očuvanjem biti zanemareni i da će lokacija biti iskorišćena za druge komercijalne namene, upozorava Grujić Perić. Ona navodi da bi zgradu trebalo prenameniti i pretvoriti u kulturni centar u kom će se održavati izložbe, projekcije i razna druga kulturna dešavanja.

„Ova zgrada treba da bude na korist svim građanima Šapca, pored kulturnih sadržaja ovde svoje mesto mogu da pronađu i mnoge nevladine organizacija koje se bave ljudskim pravima, pomoći ženama, žrtvama nasilja, SOS telefon i druge institucije koje nemaju svoj prostor a od značaja su za živote građana Šapca“, predlaže Grujić Perić.

Zahtevamo da se objasni zašto se čeka sa rekonstrukcijom koja se najavljuje godinama i zašto je potrebno da organizacije Evropa Nostra i Institut Evropske investicione banke svrstaju Dom JNA na listu najugroženijih spomenika u Evropi. Odnos prema zgradama i spomenicima od javnog značaja mora da se promeni i popravi, navodi PSG.

D. B.