петак, јул 19, 2024

Prekrečen grafit sa pretnjama Dinku Gruhonjiću, policija legitimisala osobe

Slične objave

Podeli

“Pokazali smo da ukoliko institucije ne žele da nas štite, da možemo da organiozujemo samoodbranu, pokazali da nas neće slomiti, da nas neće proterati i da nas neće pobiti”

Na kraju akcije u kojoj je prekrečen grafit sa pretnjama kraj ulaznih vrata zgrade u kojoj stanuje novinar i profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinko Gruhonjiću, došlo je do verbalnog sukoba. Napoznata osoba pokušala je da prođe automobilom kroz okupljene građane, koji su se u tpom trenutku polako razilazili, da bi, nakon što mu nije dozvoljen prolaz, izašao i upustio se u verbalnu raspravu s Gruhonjićem i novinarom Daškom Milinovićem.

Prisutni su burno reagovali na njegovu ocenu da su svi prisutni na tom skupu ustaše.

„Moja familija je stradala od ustaša, je l’ znate to? Sram vas bilo“ rekao mu je Gruhonjić.

Policajci su nakon toga legitimisali čoveka i pustili ga.

Prethodno je više od stotinu aktivista, predstavnika nevladinih organizacija i civilnog društva, učestvovalo u akciji prekrečavanja grafita koji su juče ispisali nepoznati počinioci.

Foto: autonomija

Jurišnici

Pre početka akcije pojavila se trojica mladića, bez vidljivih obeležja, koja je sve vreme dok su se građani okupljali, stajala kraj grafita, između ostalog i fotografišući se.

Policija ih je zatim legitmisalas i zajedno sa njima ostala da stoji sa strane sve vreme dok je grafit uklanjan.

Dok su stajali sa policijom, prišpao im je i pozdravio se sa njima i predstavnik omladine SNS Vukašin Đoković, koji je nedavno napao studente u kampusu Novosadskog univerziteta dok su lepili plakate.

„Ja ne znam ko su te osobe, niti me zanima, s obzirom da su pokušavali prvo da sačuvaju ovo zlodelo koje je naškrabano na našoj zgradi. Ja mislim da je među njima autor grafita i da će policija uzeti to u obzir. Zašto bi neko imao razlog da štiti ovo ukoliko nije sam napisao“, rekao je Gruhonjić u uključenju za N1, dok su u pozadini stajali i policajci i pomenuti mladići.

Nakon što je grafit uklonjen, Gruhonjić je zahvalio svima koji su se odazvali pozivu, ali i što su pokazali da u ovoj zemlji postoji još uvek solidarnost.

„Pokazali smo da ukoliko institucije ne žele da nas štite, da možemo da organizujemo samoodbranu, pokazali smo da nas neće slomiti, da nas neće proterati i da nas neće pobiti“, istakao je on.

Dodao je da je simptomatično to što su se pojavile osobe koje su pokušale da zaustave akciju krečenja, te da logika nalaže da su one autori tog „umetničkog nedela“.

Foto: autonomija

Borba za opstanak

Predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Lalić je tom prilikom kazala da „ovo više nije borba za bezbednost novinara, niti za slobodu govora“, već da je „ovo bukvalno borba za opstanak i za goli život“.

„Nemojte da čekate da nam dolaze na kućni prag, jer ako se ovako nastavi neće biti novinara da o tome izveštavaju“, rekla je Lalić.

Policija je obezbeđivala skup povodom krečenja grafita sve vreme, a pripadnici policije ostali su ispred zgrade u kojoj Gruhonjić živi, i na kojoj je ispisan grafit, i nakon što je zavšena akcija.

Ispred ulaza u zgradu u kojoj živi nepoznate osobe su bile ispisale „Dinko – Šakiću za večni dom si spreman“, sa potpisom „Srpska Vojvodina“.

Grafiti mržnje upućeni Dinku Gruhonjiću na istom mestu ispisani su i u novembru 2020. godine, kada je takođe organizovana salična akcija njihovog uklanjanja.

(Autonomija)