субота, јул 13, 2024

Prpa: Teško je kad država treba da optuži samu sebe

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 5. februara 2024. (Beta) – Istoričarka i svedokinja ubistva Slavka Ćuruvije, Branka Prpa izjavila je komentarišući odluku Apelacionog suda da oslobodi krivice okrivljene, da je ubica mogao da se otkrije još na samom početku, ali da je problem “kad je ubica sama država i njene institucije što je onda vrlo teško optužiti samu sebe”.

Ona je na TV Insajder rekla da taj sistem, što se moglo videti kod ubistva Zorana Đinđića, nije demontiran. “To što se desio 5. oktobar, što je jedna ekipa sišla sa vlasti, nije značilo fundamentalnu promenu, jer je sistem ostao takav koji je podržavao ljude i ideje koje smo mi hteli da promenimo. Najbolje pokazuje da zapravo sistem nije promenjen što je čovek, koji je sada predsednik države, bio ministar informisanja u vreme kad je Slavko Ćuruvija ubijen”, istakla je Prpa.

Istraga je počela 2001. godine, saslušano je više od stotinu svedoka, prvostepeni sud dva puta je doneo istu presudu u kojoj su bivši rukovodioci službe bezbednosti osuđeni na ukupno stotinu godina zatvora za ubistvo Ćuruvije, ali je Apelacioni sud u ovom trećem postupku izgleda zanemario te dokaze.

Na pitanje Insajdera da li je to neka vrsta alarma za reviziju, Branka Prpa odgovora da jeste. “Sad je pitanje kuda dalje i šta je to što može da se uradi da bi se ispitalo koja je ovo uopšte sudska ekipa i koja je bila njena funkcija posle svega, koja taji presudu, skoro godinu dana, odnosno pošto je počeo period političke nestabilnosti u maju, mesecu, krenule su demonstracije i ostalo i onda su oni čekali da sve to prođe i onda su izašli u javnost. Sam taj postupak je sramotan. Prema tome, ima tu strašno puno stvari koje treba jasno definisati i ući u ozbiljnu političku borbu”, rekla je Prpa.

Apelacioni sud u Beogradu objavio je na svom sajtu 2. februara presudu donetu pre skoro deset meseci po kojoj su okrivljeni za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije – Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić oslobođeni krivice.

U aprilu će biti dvadeset pet godina od kako je Slavko Ćuruvija ubijen.

1 KOMENTAR

  1. Zašto je svedočenje Prpe bilo takvo da je dalo povoda prvostepenom sudu da čak dva puta napiše presudu u kojoj (namerno) izmišlja još jednog NN izvršioca pa da tako omogući Apelaciji da dva puta zbog tog formalnog razloga sve oslobodi? A što nije inkriminisala tog Pejovića koji je ionako ubijen još 2000. godine da ne bi govorio pa bi onda presuda ostalima mogla da opstane. Jasno je i da je Kurak odavno na dnu nekog jezera iz istih razloga kao Pejović.

Comments are closed.