среда, јул 24, 2024

Poslednji Jevrejin napustio Avganistan, putuje u Njujork

Slične objave

Podeli

JERUSALIM, 8. septembra 2021. (Beta) – Poslednji Jevrejin u Avganistanu, 62-godišnji Zebulon Simanatov, konačano je napustio je Avganistan, pošto su talibani prošlog meseca preuzeli kontrolu nad tom zemljom. Simantov je prešao granicu sa susednom zemljem tokom vikenda, objavio je danas izraelski javni servis Kan.

Emitovani su i snimci petodnevnog putovanja i spasavanja Simantova zajedno sa desetinama dece i žena. On je dugo odbijao da napusti Avganistan uprkos pretnjama, ali posle poptpunog povlačenja SAD iz te zemlje krajem avgusta pritisak je rastao da i on ode.

Biznismen Moti Kahana koji ima izraelsko i američko državljanstvo rekao je da su na odluku o odlasku uticali susedi koji su rekli Simantovu da ode i da povede njihovu decu jer su ona takodje u opasnosti. Kahana rukovodi privatnom kompanijom koja je pomogla poslednjem Jevrejinu da ode iz Avganistana. “Njegov problem nisu talibani, već Islamska država, Al Kaida. U njegovom slučaju u pitanju su drugi ludaci koji se pojavljuju svakog dana. On ih se boji”, rekao je Kahana za servis Kan.

Odlazak je finansirao Moše Margareten, ultraortodoksni Jevrejin iz SAD, koji pomaže Jevrejima u opasnosti. Kahana koji je pomagao ljudima da odu iz Sirije tokom građanskog rata pokušavo je da navede Simantova da ode tokom povlačanja SAD, ali poslednji Jevrejin u Aganistanu je to odbio. Razlog je bio što je takodje dugo odbijao da da razvod svojoj supruzi koja živi u Izraelu. Po izraelskom zakonu za to su predvidjene kazne.

I mada sada putuje u Njujork, kako je najavljeno, Kahama veruje da će Simantov na kraju želeti da se preseli u Izrael. Portparol talibana rekao je avgustu da će Simantov biti bezbedan, ali briga za poslednjeg Jevrejina povećana je posle samoubilačkog bombaškog napada Islamske države tokom američkog povlačenja.

Simanatov je bio dobro poznat u Avgnistanu. Kod njega su često dolazili novinari i taksi vozači su znali gde stanuje iako mnoge ulice u Kabulu nemaju ime. Zajadno s njim iz Avganistana je otišlo oko 30 avganistankih žena i dece.