петак, мај 24, 2024

Protest poljoprivrednika u Novom Sadu: Vlastima rok da odgovore na zahteve do 9 časova

Slične objave

Podeli

NOVI SAD, 10.avgusta 2022. – Kako je jedan od poljoprivrednika rekao za N1, „najverovatnije ostaju do kraja dana“.  „S tim da će danas biti mnogo radikalnije, u 8 časova kreće blokiranje centra Novog Sada, u potezu od kilometar. Mašina poljoprivrednih imamo, nemamo drugog izbora nego da im pokažemo ozbiljnost situacije“, rekao je on.

„Prenoćili smo ovde, sve mašine poljoprivredne su ostale, negde već oko 70 mašina ima. U toku noći smo se rasporedili u dežurstva, po nas par koji smo bili budni smo šetali, kontrolisali da sve prođe u miru, da ne bi neki incident nastao, mnogi su otišli što kućama na odmor, što kod prijatelja…“, kaže poljoprivrednik Đorđe Grujić za N1.

Noć je, kaže, protekla u miru. „Imali smo manjih blokada čisto da bi naše ministarstvo shvatilo ozbiljnost protesta, blokirali smo dva puta na po pet minuta deo ulice ispred Izvršnog veća“, rekao je on. Pozvao je da se „nađe rešenje da ne bi ispaštali i građani i poljoprivrednici“.

„Juče je došao ministar Nedimović i ništa nije rekao, po svemu sudeći ovo nije u njegovoj nadležnosti, već očigledno predsednika Vlade“, kaže on. Ratari koji od juče protestuju ispred Banovine započeli su blokade više saobraćajnica. Nekoliko traktora pomereno je kod zgrade Skupštine grada, a nekoliko kod DZ „Sonja Marinković“, piše Nova.rs.

Prema njihovom pisanju, trenutne blokade su vid upozorenja vlastima kojima su dali do 9 časova da reaguju na njihove zahteve, odnosno da im daju juče data obećanja u pisanoj formi.

Njihovi zahtevi su da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, te gorivo za jesenje radove po 170 dinara, na svim pumpama, i to da se omogući najmanje tri točenja dnevno po kartici i dva u rezervoare radnih mašina.

Za prolećnu setvu traži se obavezan plavi dizel i oslobađanje akciza na gorivo. (N1)