петак, јул 19, 2024

Protest ispred Apelacionog suda: Ogledala za odraz lica nepravde

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 5. februara 2024. – Nekoliko stotina novinara i građana koji su im dali podršku okupilo se danas ispred Apelacionog suda u Beogradu na protestu zbog presude kojom su četvorica pripadnika nekadašnjeg Resora državne bezbednosti oslobođena optužbe za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Na poziv novinarskih udruženja i nevladinih organizacija okupljeni su na pola sata blokirali saobraćaj u Nemanjinoj ulici a neki od njih nose transparente sa natpisima “Pravda za Dadu, Ćuruviju, narod i za Srbiju”, “Kad nema prava i pravde, to je tiranija”, “Kako vas nije sramota”, “Osudite ubice”…

Foto: portalforum.rs

Ispred stepeništa Apelacionog suda predsednik nezavisnog udruženja novinara Srbije i  predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić i kolege razvukli su parolu “Ubili ste pravdu ali istina živi”.

Foto: portalforum.rs

Okupljenima se obratila Ivana Stefanović iz Fondacije “Slavko Ćuruvija” koja je povodom te presude ocenila da se država predala pred silom. “Nema reči koje možemo da uputimo ovom sudu i pravosuđu u Srbiji, ostaju samo muk i neverica. Ubistvo Slavka Ćuruvije ostaje nekažnjeno i pred tom činjenicom smo zanemeli. Ubili ste pravdu ali istina živi”, rekla je ona i pozvala okupljene da u znak sećanja na 25 godina od ubistva Ćuruvije, 25 minuta provedu u tišini ali i da podignu uvis ogledala u kojima kako je dodala, pravosuđe treba da vidi sopstveni odraz.

Među učesnicima protesta osim Bodrožića i Matića bili su i glumica Jelena Ćuruvija Đurica, kćerka Slavka Ćuruvije, Radomir Diklić, Vlado Mareš, Zoran Živković, Momčilo Pantelić, Boško Jakšić, Dragan Banjac, Jelka Jovanović, Jovanka Matić, Gordana Igrić, Vesko Ivanović, Bojan Tončić, Srđan Milivojević, Dragana Rakić, Branka Mihajlović…

D. B.