среда, мај 29, 2024

PROTEST EKOLOŠKIH ORGANIZACIJA Ljiljana Bralović: Nas je ovde dosta, Beograd spava

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 27. novembra 2022. – Oko tro stotine građana okupilo se danas posle podne ispred Vlade Srbije na poziv Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), na dan godišnjice prve blokade protiv rudarenja litijuma. SEOS tvrdi da kompanija Rio Tinto još uvek kupuje imanja u dolini Jadra i da na ovaj projekat nije stavljena tačka.

Foto: portalforum.rs

Gra]ani su tražili ostavku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić i raspuštanje Vlade, i „oslobađanje” Radiotelevizije Srbije. Aktivisti SEOS-a koji su se obratili okupljenima istakli su da institucije ne rade kada je u pitanju Rio Tinto, ali da rade kada treba da se hapse aktivisti koji učestvuju u protestima i blokadama.

Dejan Bulatović, narodni poslanik i zamenik predsednika Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Narodne skupštine, rekao je ya dnevni list Danas da je na protestu najpre kao poljoprivrednik i narodni loslanik. “Moram ovde da budem uz svoj narod i sa moralnog aspekta, ali i zbog drugih pitanja koja se ovde otvaraju kao što su ekologija, zdravlje cele Srbije, zaštita svih građana. Ovo je pitanje koje se ne otvara prvi put i koje smo mi otvarali i u Skupštini republike Srbije, ali do odgovora iz vlade nikada nije došlo”, kazao je Bulatović.

Foto: portalforum.rs

Ljiljana Bralović: “Tiho, Beograd spava!”

Predsednica SEOS Ljiljana Bralović ocenila je da bi otvaranjem rudnika Rio Tinto, bile zagadjene 154 reke u Srbiji. “Biće dva i po miliona ekoloških izbeglica”, upozorila je predsednica SEOS.

Ocenila je da se na protestu okupilo dovoljno ljudi, iako, kako je rekla, Beograd spava. “Tiho ljudi, nemojmo pištaljke. Neka Beograd umre tiho, neka ne zna da je skuvan kao žaba u loncu, neka umru u zabludi, neka slušaju Vučića koji govori da smo balkanski tigar. Nas je ovde dosta, ima nas previše. Mi nismo aktivisti, mi smo seljaci, briga nas za dobar protest”, rekla je Bralović i najavila da će učesnici protesta ostati ispred Vlade Srbije “koliko god bude trebalo”. “Ili ćemo svi stati u odbranu otadžbine, ili ćemo nestati”, rekla je Bralović.

Predsednik udruženja Ne damo Jadar Zlatko Kokanović ocenio je da je jedino rešenje da predsednik i premijerka Srbije podnesu ostavke i da Skupština Srbije bude raspuštena, jer, kako je rekao, nisu sposobni da vladaju Srbijom. “Vučić je dobio izbore na priči da nema projekta Rio Tinto, da je ukinuta uredba a sada iza kulisa pokušava da vrati taj projekat. Ovo je pitanje iznad svih pitanja, ako se ne usvoji zakon o trajnoj zabrani eksploatacije litijuma nema mira u ovoj državi”, rekao je Kokanović i najavio da će učesnici skupa “do daljeg” ostati ispred Vlade Srbije.

Pozvao je građane da im se pridruže tokom večeri, “sutra, prekosutra”.

Foto: portalforum.rs

Godišnjica

Na današnji dan prošle godine građani širom Srbije blokirali su puteve u znak protesta zbog rudarenja litijuma u dolini Jadra.

Blokada je usledila nakon izostanka rekacije vlasti povodom dva protesta protiv izmena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu u organizaciji inicijative Kreni-Promeni, Skupštine slobodne Srbije i brojnih ekoloških organizacija koje su ukazivale da izmene zakona idu u korist kompanije Rio Tinto.

Saobraćaj je blokiran u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Šapcu, Kragujevcu i drugim gradovima.

U Novom Sadu i Šapcu zabeleženi su incidenti, a bilo je i policijskih privođenja. U Šapcu je tokom blokade mosta na Savi došlo do sukoba između demonstranata i pristalica vladajuće stranke koji su krenuli u Beograd kako bi prisustvovali skupštini SNS-a.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je nakon eskalacije protesta 8. decembra povukao Zakon o eksproprijaciji i izmenio Zakon o referendumu. Naredne sedmice, 16. decembra, Skupština grada Loznice ukinula je prostorni plan koji je uključivao ulaganje kompanije Rio Tinto u rudnik litijuma, a nekoliko dana kasnije premijerka Ana Brnabić izjavila je da su poništeni svi administrativni akti u vezi sa ovom kompanijom. Ipak, mnogi smatraju da su najave bile rešenje za gašenje protesta pred trećeaprilske izbore. (Danas)

D. B.