субота, јул 13, 2024

ProGlas pozvao stranke na dogovor o uslovima za poštene izbore

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 7. marta 2024. (Beta) – Inicijativa ProGlas je danas pozvala sve parlamentarne stranke koje smatraju da su izbori 2023. godine bili neregularni, da im se u subotu, 9. marta, u 10:00 sati pridruže u formulisanju “Dogovora o uslovima za poštene, slobodne i fer izbore”.

ProGlas je saopštio da će sastanak biti u Envoj Centru, gde će u subotu u podne o dogovoru obavestiti novinare da bi javnost saznala o dokumentu koji će ostalim strankama i grupama građana biti ponuđen na potpisivanje.

“Poziv da se zajedno borimo i izborimo za poštene, slobodne i fer izbore, uz podrazumevanje demokratskih mehanizama i procedura, nema stranačke predznake, predstavlja civilizacijsku normu i na korist je celokupnog društva”, navodi se u saopštenju.

ProGlas podseća da izbori za gradsku vlast Beograda treba da se ponove u iščekivanju izjašnjavanja Ustavnog suda o regularnosti izbora 17. decembra prošle godine.

“Pristupanje ovom Dogovoru 9. marta u senci je prisećanja na jedan dugi, tragičniji 9. mart (1991. godine), kada su u vrtlogu političkih podela, netrpeljivosti i mržnje izgubljena dva mlada života”, navodi ProGlas.

U saopštenju piše da “nažalost, neprihvatljive i neobrazložene poruke i govor mržnje koji se poslednjih dana i nedelja pojavljuje u političkom životu Srbije neodgovorno podstiču podele ‘do istrebljenja’ na patriote i izdajnike, gotovo nas uvodeću u predvorje stilizovanog građanskog rata”.

Pošto “iskustvo uči da niko na to nema pravo”, ProGlas zato “apeluje na elementarno poštenje i odgovornost u političkom postupanju”, a “za početak je dovoljno da prihvatimo da neistomišljenici nisu isto što i neprijatelji – jednostavno, samo su građani Srbije! Neka iskustva ne smemo dozvoliti da nam se ponove” – zaključuje ProGlas u saopštenju.