четвртак, јул 25, 2024

Profesorka podnela ostavku u univerzitetskom telu zbog mržnje prema ženama od strane rukovodstva univerziteta

Slične objave

Podeli

Redovna profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Vladislava Gordić Petković podnela je danas iz protesta zbog napada na njen matični fakultet ostavku na članstvo u Odboru za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Novom Sadu i optužila rukovodstvo Univerziteta za mržnju prema ženama.

“Blokada Filozofskog fakulteta i način na koji su podržani njeni vinovnici i učesnici od strane nekih predstavnika Rektorata bili su za mene kap koja je prelila čašu: način na koji su ignorisane i omalovažene dekanice koje su želele da odbrane autonomiju univerziteta jasno je ukazao na to da je do ravnopravnosti u mišljenju i delovanju još dalek put”, navela je Vladislava Gordić Petković u obrazloženju ostavke.

Dodala je da je to deo konteksta stalnih i sve jačih omalovažavanja od strane institucija, čiji predstavnici “projektuju besmislene i iracionalne strahove od ženskog delovanja i svake rodne politike”.

“Sa velikim žaljenjem i velikom gorčinom konstatujem da je prestala kako potreba, tako i smisao mog angažovanja u Odboru za rodnu ravnopravnost. Trudila sam se da u toku našeg zajedničkog rada delujem u duhu tolerancije i uvažavanja strahova, nedoumica i odbojnosti koji su pratili i prate termin ‘rodna ravnopravnost’. Ova ostavka nije znak da od tog puta odustajem”, objasnila je profesorka Gordić Petković.

Dodala je da je njena ostavka logična posledica činjenice da se u odnosu prema temama koje su egzistencijalne, kao što je tema slobode a koja je “ukorenjena i u rodnim pravima i u principima akademskog delovanja mnogo više nego što smo toga svesni i svesne, u delovanju ovog Odbora izgubio vrednosni orijentir”.

Odbor su napustile i prof. dr Gordana Lalić Krstin sa Filozofskog fakulteta, kao i dr Zorana Antonijević koja je bila spoljna članica Odbora za rodnu ravnopravnost.

Studentski parlamenti Univerziteta i Filozofskog fakulteta organizovali su od prošlog četvrtka do nedelje blokadu Filozofskog fakulteta i postavili ultimatum upravi fakulteta da da otkaz vanrednom profesoru i novinaru Dinku Gruhonjiću zbog njegovog navodnog govora mržnje.

Optužbe za govor mržnje bile su bazirane na osnovu izmontiranog manipulativnog video snimka, u kojem je Gruhonjić, koji je tokom cele svoje karijere borac za ljudska prava i antinacionalista, lažno optužen da je veličao zločince iz Drugog svetskog rata.

U nedelju popodne blokada Filozoskog fakulteta je okončana nakon razgovora rektora sa studentima, među kojima su prepoznati i mnogi koji nisu studenti, već radnici javnih i komunalnih preduzeća kao i osobe povezane sa kriminalnim miljeom.

Rektor Dejan Madić o tim razgovorima nije obavestio niti je na njih pozvao dekanicu Flozofskog fakulteta Ivanu Živančević Sekeruš, koja je prethodnih dana uzaludno od njega tražila da stane u odbranu Filozofskog fakultetai autonomije univerziteta.

On je na razgovore došao u društvu sa dekanom Fakulteta tehničkih nauka Borisom Dumnićem i dekanom Fakulteta fizičke kulture Patrikom Dridom.

Na sednici Senata univerziteta koja je održana na dan kada je blokada fakulteta počela, dekanica Živančević Sekeruš dobila je podršku jedino od dekanice Prirodno-matematičkog fakulteta Milice Pavkov Hrvojević.

Obe dekanice nakon toga bile su izložene uvredama u tabloidima i pretnjama na društvenim mrežama.

Prorektorka za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu, redovna profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Sabina Halupka Rešetar podnela je iz protesta ostavku na to mesto, zbog nereagovanja Rektorata na blokadu Filozofskog fakulteta.

(Auutonomija)