понедељак, јул 22, 2024

Privremeno telo za praćenje medija utvrdilo metodologiju rada

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 27. decembra 2021. (Beta) – Privremeno nadzorno telo za praćenje medija utvrdilo je danas metodologiju rada u predizbornom periodu, a saopštili su i da dosadašnji apeli i preporuke medijima i političarima, nisu dali rezultate.

Kopredsedavajući Privremenog nadzornog tela za praćenje medija Rade Veljanovski izjavio je danas da je to telo usvojilo metodologiju praćenja rada medija i njihovog odnosa prema političkim akterima u predizbornoj kampanji.

Veljanovski je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije pojasnio da će se rad medija pratiti i u periodu pre raspisivanja izbora, a da će nadzornom telu u radu pomoći Regulatorno telo za elektronske medije (REM), čijih šest predstavnika su i članovi Privremenog nadzornog tela.

“Nadzorno telo će dobijati nedeljne izveštaje o tome kako se ponašaju mediji, i mi ćemo o tome obaveštavati javnost”, rekao je Veljanovski.

On je posle sastanka privremenog tela ocenio da mediji nisu naročito zaintresovani za rad Privremenog nadzornog tela i to, kako kaže, ne smatra konstruktivnim, imajući u vidu važnost trenutka i izbora najavljenih za 3.april.

Dodao je da je Privremeno nadzorno telo za praćenje medija ranije uputilo apel političarima da ne idu selektivno na gostovanja u medije, jer su neophodne debate onih koji različito misle.

Član Privremenog tela u ime REM-a Srdjan Miljković rekao je da je metodologija praćenja zasnovana na OEBS-ovim smernicama i na osnovu dogovora u medjustranačkom dijalogu.”Metodologija je posledica dugogodisnjeg iskustva službe za nadzor REM-a koje ima u decenijskom praćenju kampanje”, rekao je Miljković uz objašnjenje da će se meriti programsko vreme koje mediji pružaju učesnicima kampanje, da li se poštuju zakoni, na koji način mediji izveštavaju o učesnicima.

Kako je dodao, meriće se i tonalitet predizbornih priloga, analizirati najfrekventnije teme medijskih nastupa i meriti vreme koje je posvećeno državnim funkcionerima. Član tela ispred Dveri Milorad Marinković istakao je da je nezadovoljan dinamikom sprovodjenja sporazuma, budući da konkretno nadgledanje medija još nije počelo. On je rekao da im mediji još nisu dostavili planove izveštavanja, a pozvao je i urednike medija da otvore debate o referendumu.

Prethodni tekst
Sledeći tekst