петак, април 12, 2024

Preminuo Pele, najbolji fudbaler sveta svih vremena

Slične objave

Podeli

Legendarni brazilski fudbaler Edson Arantes do Nascimento PELE preminuo je u 83-oj godini potvrdio je njegov agent Joe Fraga.

Pele je osvojio rekordna tri Svetska prvenstva i postao jedna od najistaknutijih sportskih figura prošlog veka. Od pre dve godi e lečio se od raka n debelom crevu, a posljednjih mjesec dana proveo je u bolnici, gde je odgledao Svetsko prvenstvo u Kataru.

U septembru 2021. odstranjen mu je tumor sa debelog creva, ali se bolest kasnije proširila. Pele je podvrgnut hemioterapiji, ali je značajniji uspeh izostao.

Pele je rođen 23. oktobra 1940. godine u Tres Coracoesu u Brazilu. Od 1956. do 1974. godine igrao je za Santos nakon čega je dve godine proveo u njujorškom Kosmosu. Prvi naslov osvojio je 1958. kada je kao 17-godišnjak oduševio svet i odmah postao ključni igrač reprezentacije, drugi svetsko prvenstvo osvojio je četiri godine kasnije, a poslednje 1970. godine.

Za brazilsku reprezentaciju odigrao je 92 utakmice i dao čak 77 golova a u karijeri je dao više od hiljadu golova. Poslednjih deceniju i nešto među fudbalskim stručnjacima dosta se polemiše da li su, recimo, Dijego Maradona, Leo Mesi ili čak Kristijano Ronaldo bolji od Pelea. Ipak, većina je saglasna da je Pele najbolji od svih.

Jednom prilikom najpoznatiji sportski lekar na bivšim jugoslovenskim prostorima, prof. dr Radovan Medved (Zagreb, 1926-2012) na starom igralištu splitskog Hajduka (kod Plinare) pričao je treneru Dušanu Nenkoviću da je Pele ne samo najbolji svetski fudbaler ikad nego da je i anatomski bio idealan, pominjući dužine potkolenica, natkolenica, obim mišića, njegovu idealni visinu…

D. B.