четвртак, јун 13, 2024

Preminuo Dušan Duda Ivković

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 16. septembra 2021. – Poznati košarkaški trener, velikan jugoslovenske, srpske i evropske košarke, Dušan Duda Ivković preminuo je danas u 78. godini. Rođen je 29. oktobra 1943. u Beogradu, a košarku je igrao deset godina, samo u Radničkom (1958-68) gde je sa juniorima zog kluba otpočeo trenersku karijeru.

U klubu se ponovo aktivirao „sa strane“ kad su mu se obratili ljudi iz tadašnjeg rukovodstva sa strahom da će im biti „oteta lokacija“. I zaista, postojali su planovi nekih „biznismena“ da tom idealnom placu promene namenu, neki tvrde da je ta priča iskorišćena i za scenario TV serije „Žigosani u reketu“.

Pre četiri godine kad je ktivno podržao kandidaturu Saše Jankovića za predsednika Srbije, bio je mesecima meta tabloida, od toga da je sarađivao sa Slobodanom Miloševićem, do toga da se 2013. sastajao sa Aleksandrom Vučićem da bi „rušio“ tadašnjeg predsednika KSJ. Puke izmišljotine, tvrdio je jedan sportski novinar, a zbog „nepodobnog“ političkog angažovanja, niko u Srbiji nije smeo ni da pomene organizaciju Ivkovićeve oproštajne utakmice u Beogradu.

On je 1. jula 2016. proglasio „penzionisanje“, spektakl je 20. septembra 2017. organizovao Olimpijakos, a pre toga Duda je svedočio potpisniku ovih redova da su oproštaj hteli ovde da organizuju neki njegovi prijatelji, ali se plašio da usred svega ne „nestane struje“.

Posle bezmalo 50 godina trenerskog posla, dostignutih visina, koje je teško i u mašti oslikati, 28 osvojenih trofeja i postavljenog temelja onome što će se kasnije nazvati modernom košarkom, popularni Duda Ivković rešio je da se penzioniše i to na upriličenoj ceremoniji humanitarnog karaktera u Atini<.

Dušan i njegov rođeni brat Slobodan Piva, za koga je uvek govorio da je veći trener od njega, potiču iz ugledne porodice Ivković, čiji je otac bio doktor pravnih nauka, a majka prosvetni radnik i pesnikinja. Dudina baka, sa mamine strane, Olga Mandić, bila je rođena sestra majke Nikole Tesle, Đuke Mandić. Duda je bio pasionirani ljubitelj golubova, profesionalni takmičar, deklarisani „krstaš“ i jedan od utemeljivača čuvenog Radničkog sa Crvenog krsta, koji je bio prvak bivše SFRJ i u kojem su mahom igrali fakultetski obrazovani ljudi.

U klupskim okvirima najveće uspehe ostvario je sa Olimpijakosom, osvajanjem dve evroligaške titule, dok je sa reprezentacijom SFRJ osvojio sve osim zlata sa Olimpijskih igara. Radio je u Radničkom, Partizanu, Arisu, Šibeniku, PAOK, Panioniosu, AEK, Olimpijakosu, Vojvodini, Dinamu iz Moskve, CSKA i Efesu.

(Danas)