понедељак, мај 27, 2024

Premijerka nanosi veću štetu LGBT populaciji od vladika SPC

Slične objave

Podeli

Otvoreno pismo Ani Brnabić, predsednici Vlade Srbije i nositeljki diskriminacije u društvu

Zoran Vuletić

Poštovana gospođo Brnabić,

Obraćam se Vama, smatram da je tako poštenije, a povodom gnusnog napada Vašeg ličnog bota i neslužbene portparolke na mene i organizaciju čiji sam predsednik – Građanski demokratski forum. Napad Biljane Keller, Vaše kerberke, doživljavam i kao pretnju, jer dolazi sa drugog najvišeg mesta u Srbiji, odnosno od Vas.

Teško je, gospođo Brnabić, izneti svoj život časno. Vi se zbog toga nikada niste brinuli. Kompromitovali ste se kolaboracijom, mutnim poslovima i služenjem poslednjem evropskom diktatoru (uz Lukašenka) bez moralnih dilema i skrupula. Ali Vaša lična portparolka je nekada bila časno ime naše javne scene i društvenog života. Past Tense!

Ostaće za istoričare i hroničare Vučićeve diktature kako se ugledna dramska spisateljica transformiše u neslužbenu portparolku/braniteljku Vas kao udarne pesnice jednog represivnog režima. Ma koliko Vaša uloga bila fiktivna, a Vaš angažman iscrpljen u poltronstvu proruskom autokrati, danas već uobičajeno zvanom na Zapadu „malim Putinom“ – istorijsku, moralnu i političku odgovornost nećete moći da izbegnete.

foto: portalforum.rs

Sudeći po reakcijama Biljane Keller, saopštenje GDF-a koje sam potpisao Vas je veoma pogodilo. Potegli ste na mene tešku artiljeriju. Vaša neformalna portparolka je očigledno pogrešno informisana o meni i mom radu. Laž je da sam bilo kada sarađivao sa Dverima, a jedina istina u celoj pisaniji je da sam na pomenutoj slavi zamenjivao predsednika opštine, koji je bio na godišnjem odmoru, a ne kako sramno tvrdi Biljana Keller da se sakrio zbog imena i prezimena.

Ta manifestacija je ustanovljena desetak godina pre mog dolaska u opštinu. Postoje brojni svedoci da sam nekoliko puta inicirao ukidanje iste jer joj nije mesto u sekularnoj državi. Nažalost, uvek sam ostajao u manjini. Ni nakon šest godina kako nisam na funkciji, ne samo da nije ukinuta nego je pod Vašom vlašću življa nego ikad, što Biljana Keller ne primećuje. Toliko o meni i o činjenicama.

Poštovana gospođo Brnabić, u saopštenju GDF-a sam jasno i žestoko osudio vladiku Vaše državne crkve, Nikanora. Kažem Vaše, jer premijer po Ustavu predstavlja državu i vodi je, ako ste zaboravili. Osuda gnusnog popovskog jezika, pogane reči i pretnje smo jedini u Srbiji nazvali pravim imenom – fašizmom.

Pozvali smo i prozvali Vučićevog izabranog patrijarha da se oglasi i rekli da se to neće desiti. Prozvali smo i pozvali tužilaštvo da hitno reaguje i liši slobode nedotupavnog popa zbog poganih i primitivnih pretnji. Niko u Srbiji u svojoj reakciji nije bio određeniji i oštriji od nas. Pa, u čemu je onda problem, zbog čega ste toliko povređeni, gospođo Brnabić?

Izgleda da je problem u drugom delu saopštenja. Istina nikada nije istina ako nije celovita. Tačno je da ste Vi, gospođo predsednice Vlade, žrtva verbalnog nasilja intelektualno insuficijentnog vladike državne Crkve Srbije. Ali to je samo pola istine. Svi Vaši portparoli i ostala povezana lica lako se prepoznaju po tome što na ovom mestu završavaju svoje reagovanje.

Drugi deo istine se njih ne tiče. A on glasi: Vi niste Zoran Đinđić, kako vas je drsko i netačno Biljana Keller okarakterisala. Vi ste samo tužna službenica onih koji su Đinđićevo ubistvo pomogli, podržali i proslavili ,,kao nikada u životu“. Zbog toga ova sramna komparacija vređa sećanje na prvog demokratskog premijera. Vi se danas eventualno možete uporediti sa Šešeljem koji Vas na režimskim televizijama ovih dana hvali i proglašava za „velikog patriotu“.

Vratimo se na suštinu. Za sebe ste prigrabili prava koja ste drugima uskratili. To je definicija licemerja i diskriminacije. Kako je moguće, gospođo Brnabić, da Vi imate i partnerku i sina, ako znamo da je prema zakonodavstvu Republike Srbije u pitanju Vaša eventualna cimerka ili sustanarka. Bez ironije, onoga trenutka kada ste Vi i Vaša sramna ministarka za ukidanje ljudskih prava, po nalogu šefa i autokrate lično, odlučile da povučete predlog zakona o istopolnim partnerstvima, odlučili ste se da zagorčate život svim pripadnicima LGBT zajednice.

Odlučili ste da im uskratite sva prava koja ste kao osoba u poziciji moći i sile prigrabili za sebe! Ako to nije definicija licemerja i diskriminacije, ne znam šta jeste. Tim činom i činjenicom da ste i Vi i Vaša ministarka za gaženje ljudskih prava ostali na svojim mestima, mirno nastavljajući svoju kolaboraciju sa korumpiranim, represivnim i diktatorskim režimom – najdirektnije ste učinili nepopravljivu, konkretnu i direktnu štetu svim pripadnicima LGBT populacije, ali i njihovim prijateljima, porodicama i svim dobronamernim građanima Srbije koji drže do koncepta ljudskih prava.

Vi ste kao premijerka naneli pripadnicima LGBT populacije daleko veću i konkretniju štetu od sumasišavših, poganih reči vladike koji je već morao imati razgovor kod državnog tužioca. A pošto se to nije desilo, ponovo ste i Vi odgovorni, jer ste skupa sa svojim „šefom“, kako ga zovete, zarobili i prisvojili pravosuđe u Srbiji.

Dakle, kod Vas i Vučića se nalazi i odgovor na pitanje da li će i kada pogani pop da odgovara za pozive na ubistvo. Ali, takođe, Vi ne možete i nećete izbeći moralnu odgovornost zbog toga što ste odbili da unapredite položaj pripadnika LGBT populacije, a još više što ste sa pozicije sile i moći za sebe prigrabili prava koja ste njima uskratili.

I da dijagnoza bude teža. Vi ste premijerka Vlade koja je faktički zaustavila integracije Srbije u EU. Pravi šef Vaše Vlade, Vučić je javno rekao da ne želi čak ni da razgovara o dva ključna uslova: usaglašavanje spoljne politike Srbije sa EU i o sveobuhvatnom sporazumu sa Kosovom koji bi uključivao i međusobno priznanje.

Zaustavljanjem procesa pridruživanja Uniji, objektivno će se pogoršati i životni uslovi i ljudska prava svakog našeg građanina, a posebno ranjivih društvenih grupa među kojima su i LGBT osobe. Bilans Vaše Vlade biće jasan: diskriminacija, prigrabljivanje za sebe prava koja ste uskratili drugima i pogoršavanje ljudskih prava jer ste faktički obustavili EU integracije.

Da nema korupcije, kriminala i mutnih poslova sa kojima Vas povezuju, da Srbija pod formalno Vašom Vladom nije postala ispostava režima u Kremlju… već to bi bilo dovoljno da se i Vama i Vašoj ličnoj portparolki, uskrati dobrodošlica na ovogodišnjem Europrajdu, ako ste planirali da se na njemu pojavite.

I na kraju, gospođo Brnabić, gnusne lične napade Vaše portparolke, doživljavam i kao pretnju. Pošto napad dolazi od Vas, mislim da imam osnova za takvu interpretaciju. I drugo, Biljana Keller je već targetirajući opozicione lidere, zadirala u njihovu privatnost, kompromitovala im životne partnerke i objavljivala, to je već za istoriju beščašća, njihove privatne fotografije.

S pravom, znajući u kakvom društvu živimo i koja je moć organa represije u svakoj diktaturi, očekujem da će Vaša lična portparolka ozbiljno ugroziti i moju privatnost. Upozoravam Vas da ćete lično snositi odgovornost za sadržaj njenog daljeg propagandnog rada na društvenim mrežama. (Dnevnu lust Danas)

Autor je predsednik Građanskog demokratskog foruma

1 KOMENTAR

  1. Bravo za Vuletića koji jedini ima smelosti da se usprotivi kletofašizmu. Što se pak tiče Ane Brnabić i Biljane Srbljanović Keller to su pripadnice svetskog džet seta i uvek mogu da se sklone bilo gde i da žive spokojno. Mi pak nemamo gde da odemo. Ima li još naivnih pa da veruju kako će Brnabić i njena “supruga” i njihov sin živeti trajno u Srbiji? Ne, oni će u kritičnom momentu napustiti zemlju oživeti negde na Zapadu gde su sklonili pare.

Comments are closed.