петак, јул 12, 2024

Predstavljena “Galaksija Gojer”

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 26. decembra 2023. – U Medija centru danas je predstavljena knjiga Galaksija Gojer o kojoj su pored autorice Svetlane Broz govorili akademik Pero Zubac, teatrolog i reditelj Goran Cvetković i “glavni junak knjige” – Gradimir Gojer.

Pero Zubac (Foto: portalforum.rs)

Nakon što je pomenuo da su Gojer i on zajedno članovi “šest akademija, Zubac je kazao da je ovaj pozorišni (i književni bard ovom knjigom Svetalane Broz “osvetljen” i sebe scrstao u one koji uvažavaju delo glavnog lika knjige.

Knjiga je dobra prilika da se Gojer “upozna na najpotpuniji način” i da je Svetlana Broz “umela da pita i vodi razgovor sa najčistijim namerama, dajući primere rečenica brojnih umetnika izgovorenih o Gradimiru Gojeru”.

Svetlana Broz ((Foto: portalforum.rs)

“Za njenog dedu Josipa Broza Tita vezuju me dragocene uspomene”, rekao je akadamik i otkrio da je sa predsednikom Jugoslavije imao mnogo susreta, i da je u poslednje dve godine njegovog života “s njim večerao ili ručao barem 13 puta”.

Teatrolog Cvetković je najmanje govorio o knjizi, autorki i glavnom liku. Odlučio se za obimno izlaganje o građanskom buntu u Beogradi i Srbiji za vreme režima Slobodana Miloševića, formiranju kilometar i po dugog crnog flora u glavnom gradu, svojim odlascima u Sarajevo i usput pomenuo da autorica “nije pisala o masakrima nego o dobroti, i naglasio njen aktivizam tokom rata u Bosni i Hercegovini”.

Gradimir Gojer (Foto: portalforum.rs)

Cvetković je mišljenja da je raspad Jugoslavije krenuo posle izvođenja Golubnjače i njeno postavljanje na scenu stavio na dušu Dejanu Mijaču. Knjizi je zmerio samo što u dijaloškoj formi – da se uđe u san Gradimira Gojera – “nije napravljena analiza koncepcije”.

Nakon što je pozdravio prilično brojnu publiku na ovoj prezentaciji, Gojer je “zamerio” što “ikona pozorišta jugoslovenskih prostora”, Mirjana Miočinović sedi u trećem redu. “Niko u svojoj sredini nije mogao da uspe”, rekao je Gojer i precizirao da je, iako po rođenju Mostarac, najviše režirao u Tuzli, Sarajevu i Zenici. Čulo se i podsećanje na predstavu Legende Miroslava Krleže i da je njen autor “u Hrvatskoj na crnoj listi jer su na bijeloj listi nacionalisti”, kako reče Gojer.

(Foto: portalforum.rs)

Na predstavljanju ove knjige pomenuto je da Gojer ni o jednom svom sagovorniku “nema ružnu reč”, na šta je reditelj odgovorio da on ima i dosta ružnih reči da kaže o mnogima i da će se one naći u novoj knjizi koju piše.

“Bilo je naporno i nije bilo dosadno. Nekad nije bilo lako ‘otvoriti’ a nekad zatvoriti Gojera”, kazala je autorica Svetlana Broz.

D. B.