субота, јун 22, 2024

Predstavljena Carska vina Grgo Vasilj

Slične objave

Podeli

U prostorijama HKD Napredak u Zagrebu predstavljena su vina vinarije Carska vina Grgo Vasilj iz Međugorja.

Ova vinarija svoje korijene vuče još iz 19. stoljeća, računaju oko 170 godina do danas. Pridjev carska su dobila jer se u ovome kraju loza uzgajala još od rimskih vremena pa su se pila i u Rimu pa sve do dvora Marije Terezije.

Modernu proizvodnju i izlazak na pravo  tržište počeli su 1994. godine. Grgo Vasilj je poznati hercegovački vinar zajedno sa sinom Andrijom postigao je uspjehe koje su prepoznali kupci i stručnjaci. Prve nagrade ova obitelj je dobila još početkom prošloga stoljeća 1912. godine.

Na 22 hektara vinograda prosječno godišnje proizvedu oko 80000 litara vina.

Sinoć predstavljenih sedam vina nisu na širokom tržištu, dok su Žilavka i Blatina Fine Edition u retailu. Po riječima Andrije Vasilja u kreiranju vina koriste konzultacije i poznatih hercegovačkih enologa Tihomira Prusine, Hrvoja Augusta i Darka Šimića.

Prezentacija, koju je vodio, sommelier Tomo Jakopović počela je s Carskom Žilavkom Premium iz 2020. U ovom vinu je 99% žilavka, a 1% su također tradicionalne hercegovačke sorte bena i krkošija. Po reakcijama publike ovo vino je sve do prezentiranja crnih sorti imalo najviše glasova, i kada je kao treća predstavljena sjajna Carska Žilavka Gregorius Limited Edition također iz 2020. godine. Tu se razvila živa diskusija je li bi Gregorius koji ima odlične kiseline i PH vrijednosti trebalo ostaviti u podrumu bar još dvije godine da sazre do kraja i pokaže svu raskoš sorte žilavka.

Zaključak je, a s time se složio i Vasilj, da bi to bilo dobro, ali da su oni u poziciji da moraju izlaziti ranije prvenstveno zbog veličine podruma koji imaju.

Svakako bi bilo dobro sačuvati bar tisuću ili dvije butelja koje bi od sadašnje cijene desetak i nešto eura u budućnosti mogle koštati i trideset. Tu su podijeljena mišljenja i svatko od nas koji ne proizvodi, tj. ne moramo razmišljati o financijama, bi se odlučio za drugu soluciju. Vasilj je na kraju rekao da će svakako u budućnosti ostaviti određenu količinu jer je i sam toga svjestan. Inače, čak pet od sedam predstavljenih vina nose imena po djeci Andrije Vasilja: Sophia, Gregorius, Nika, Jeanne (IVA) i David.

Vasilji osim domaće blatine preferiraju od crnih svjetskih sorti Cabernet Sauvignon. Tako smo imali priliku kušati rose Niku od CS-a, Jeanne Cabernet Sauvignon, a u Cuvée-u David zastupljen je podjednako 50%, kao i blatina.

Vinar Davor Zdjelarević je pohvalio rad svojih međugorskih kolega.” Ovakvu stilistiku vina kada pijemo jedno za drugim u kratkom vremenu nije lako ocijeniti. Ovdje se radi o vrlo precizno izrađenim vinima, a Vasilji su potvrdili da su winemakeri. Enolog može imati znanje, i ima, ali ne stavlja konačnu točku na proizvedeno vino, već to radi sam vinar. To je ovdje vidljivo” istaknuo je Zdjelarević.

U petom vinu po redoslijedu predstavljanja Carskoj Blatini Premium Edition 2018. zastupljeno je uz 90% blatine po 5% trnka i Cabernet Sauvignona.

Vinarija ima oko 29000 trsova blatine i 25000 cabernet sauvignona, a ostalo je najvećim dijelom žilavka. Posljednja tri vina su imala sljedeće alkohole Carska Blatina 13.5%, Jeanne 2017 (CS) također 13.5% a David 2018 (mješavina CS-a i blatine po 50%) 15,1%.

Tomo Jakopović, Ivan Dropuljić, Andrija Vasilj i Vjekoslav Madunić

Opći je zaključak da sva ta tri vina po svojim sadašnjim parametrima imaju potencijal za višegodišnje odležavanje. Andrija Vasilj je naglasio obje komponente u stvaranju dobrih vina i rad u vinogradu i podrum.  “Morate imati dobru sirovinu, ove godine na naših 22 hektara ubrali smo 120 tona odličnog grožđa a to je preduvjet da preciznim radom u podrumu dobijete ovakva vina” istaknuo je Andrija Vasilj.

Carska vina Grgo Vasilj proizvode i rakije u manjim količinama. Imali smo priliku probati lozovaču i višnjevaču, a u asortimanu su još orahovača i travarica.

Manji catering na ovom događaju osigurao je kućni obrt “Mrvica”.

PORTAL ZA GASTRONOMIJU

tekst: Vjekoslav Madunić

foto: Marko Čolić