четвртак, јун 20, 2024

Predsednici Ukrajine i Poljske protiv bilo kakvih teritorijalnih kompromisa s Rusijom

Slične objave

Podeli

VARŠAVA, 5. aprila 2023. (Beta) – Predsednici Ukrajine i Poljske, Volodimir Zelenski i Andžej Duda, složili su se danas u Varšavi da ne sme da bude nikakvih kompromisa sa Rusijom na uštrb teritorije Ukrajine, niti o ulasku Ukrajine u Evropsku uniju i NATO.

“Ako padne Ukrajina, Rusija se neće zaustaviti i ići će dalje. Mi jesmo prijateljski narod, ali u ovom ratu nemamo kompromisa, nećemo dati našu zemlju, nećemo dati nijedno dete oduvčeno u Rusiju, nećemo predati našu nezavisnost”, kazao je Zelenski koji je u zvaničnoj poseti, na zajedničkoj konferenciji za novinare s Dudom.

Poljski predsednik je najavio da se za samit NATO u Viljnusu u junu spremaju dodatne bezbednosne garancije za Ukrajinu koje će biti prvi korak na putu ka punopravnom članstvu. “Verujem da će se očuvati ‘zapadni pravac’ Ukrajine preko puta ka članstvu u Evropskoj uniji koje podržavamo, težimo članstvu Ukrajine u NATO i pokušavamo da za samit NATO u Viljnusu pripremimo dodatne bezbednosne garancije. Želimo da Poljska i Ukrajina budu bez granica, da ih Poljaci i Ukrajinci ne osećaju, iako će one postojati politički i geografski”, kazao je poljski predsednik.

Volodomir Zelenski je, govoreći o teškoj situaciji na frontu u Bahmutu, gde, kako je kazao, ukrajinska vojska pravi jednog dana korak napred, sledećeg dana se povlači, ponovio apel Zapadu da pojača vojnu pomoć. “Što više oružja dobijemo, to ćemo biti spremniji ne samo da branimo Bahmut, nego i celu Ukrajinu. U mnogim zemljama, i u Evropi, novinari imaju različita mišljenja. Želim da zahvalim poljskim novinarima što su uz svoje lidere i društvo za pomoć Ukrajini”, rekao je Zelenski.

Predsednik Duda obećao je da će Poljska uskoro poslati još šest aviona sovjetske proizvodnje MIG 29, uz četiri koje je već predala, i četiri koja se upravo prebacuju, ali da tu pomoć ne prestaje.

“Četiri miga su predata, četiri se predaju, to je ukupno osam, spremni smo da predamo još šest MIG 29 koji su u pripremi. Imamo još i avione MIG 29 koji su modernizovani u skladu sa standardima NATO i služe za zajedničke patrole vazdušnog prostora NATO. Ti avioni će nam još biti potrebni, ali nadam se da ćemo moći da pošaljemo još aviona Ukrajini kako ih u Poljskoj budu zamenjivali avioni koje smo kupili u Južnoj Koreji, a uskoro i američki avioni F 35”, rekao je poljski predsednik.

Andžej Duda naglasio je, međutim, da za modernizovane MIG-ove Poljska mora da dobije saglasnost SAD i saveznika iz NATO jer imaju savremenu američku opremu.

Podsetio je da je Poljska po vrednosti oružja i druge pomoći koju je poslala Ukrajini, treća na svetu, a samo tenkova je poslala više od 300.

Na konferenciji za novinare Zelenski je zahvalio i poljskim zvaničnicima i svim Poljacima zato što su stali uz Ukrajinu od samog početka, što su se zalagali da se Ukrajina kandiduje za članstvo u EU i što su širom otvorili vrata svojih domova ukrajinskim ratnim izbeglicama.

“Hvala za bratstvo! Sa nama ste od početka agresije. Poljska je istinski prijatelj za stoleća!”, rekao je Zelenski.

Ukrajinski i poljski predsednik obratiće se Poljacima zajedno večeras iz Kraljevskog zamka u Varšavi. Duda je kazao da je to zdanje simbol obnavljanja Varšave koju su nacisti u Drugom svetskom ratu sravnili sa zemljom i kako će, kad “ruski osvajač bude isteran”, biti obnovljena i Ukrajina, “da bude još lepša od stare”.