среда, фебруар 21, 2024

Predizborno lickanje Vučića

Slične objave

Podeli

Snežana Čongradin

Gabrijel Eskobar, izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan, iskazao je zabrinutost zbog odnosa vlasti u Srbiji prema izborima. On je istakao da vlasti na aprilskim izborima „moraju da pruže fer tretman“ posmatračima izbora, medijima i građanskom aktivizmu.

Eskobar je mesec dana pred izbore, ispred Sjedinjenih Američkih Država, istakao simptome, označitelje degeneracije političkog i društvenog sistema u Srbiji. Vrlo nežno, reklo bi se, okarakterisao je autokratski režim SNS i Aleksandra Vučića, koji se po dugotrajnosti, odnosno desetogodišnjici trajanja, jasno je, ne može oporaviti i postati iole demokratski samo mesec dana pred izbore.

Da ovakve izjave i stavovi nisu zakasneli, odnosno da se ne odvijaju u smislu jasnih i nedvosmislenih ocena onih koji su se ispostavili kao regulatori, pomagači, ocenitelji stepena demokratičnosti i uslova za odvijanje najvažnijeg procesa u državi, samo mesec dana pred izlazak građana Srbije na birališta, možda bi i imale nekog značajnijeg efekta.

Izvesno je da bi pravovremenost sasvim sigurno izostavila ovu neprijatnost primećivanja zakasnelosti a time i utisak o nedoraslosti onih spoljnih faktora koji utiču na ovdašnje društvene i političke prilike. Kako je jasno da nije reč o nedoraslosti već jednom, možda prestrogom rečju karakterisano – licemernom odnosu – postavlja se pitanje da li Eskobar zaista misli da je mesec dana dovoljno da se oslobode i bar delimično otpuše svi ti zakrčeni kanali slobode, deset godina taloženi korupcijom, siromaštvom, progonima, koje je apostrofirao u konačnici izbornog ciklusa.

Eskobar je iskazao zabrinutost zbog odnosa vlasti u Srbiji prema izborima dodao da vlasti na aprilskim izborima „moraju da pruže fer tretman“ posmatračima izbora, medijima i građanskom aktivizmu.

– To je nešto o čemu otvoreno iskazujemo zabrinutost i razmatramo sa vlastima. Tu postoje tri elementa: prvi – odnos prema opoziciji. Verujemo da je potrebno da opozicija učestvuje na izborima u slobodnim i fer uslovima. Druga stvar je medijsko okruženje: istina je da su brojni mediji u Srbiji pod kontrolom vlasti. Treća stvar je odnos prema civilnom društvu – ljudima koji su uključeni u demokratske aktivnosti: posmatrače izbora, medijskih sloboda i pružaju podršku građanskom aktivizmu. Tim organizacijama srpske vlasti moraju pružiti fer tretman, naveo je Eskobar.

Imajući u vidu da su problemi koje je naveo, ponovimo opet, mesec dana uoči izbora, sa stanovišta uspešnosti i uticaja na bolje ishode, sasvim nerealno naglašeni kao prilika da prilike budu povoljnije i da izraz građana Srbije kroz izborni proces bude slobodan, misleći i u javnom interesu najvećeg broja članova društva, možda bismo ovakvu jasnoću američkog predstavnika mogli da shvatimo kao tek uvod u ozbiljniju analizu i nastupe, kada je reč o ovdašnjim problemima. Do sledećih izbora. Mic po mic.

(Danas)