уторак, март 5, 2024

Poljska isporučila Ukrajini oružje vrednosti 1,6 milijardi dolara

Slične objave

Podeli

VARŠAVA, 23. aprila 2022. (Beta-AFP) – Poljska je dostavila Ukrajini oružje vrednosti 1,6 milijardi dolara (1,5 milijarde evra) kao pomoć u borbi protiv ruske invazije, rekao je danas poljski premijer.

“Poljska je do danas našem istočnom susedu predala vojnu opremu vrednosti oko sedam milijardi zlota, ili više od 1,6 milijardi dolara”, rekao je Mateuš Moravjecki posle sastanka u Krakovu sa svojim ukrajinskim kolegom Denisom Šmigalom.

“Ova oprema spasava ukrajinski, poljski i evropski suverenitet”, naveo je on u saopštenju.
Od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara, poljska vlada je objavila da je Ukrajini isporučila protivtenkovske i protiv-vazduhoplovne rakete, minobacače, municiju, bespilotne letelice. Četrdeset tenkova i šezdesetak oklopnih transportera takođe je Poljska dostavila Kijevu – navode poljski mediji, ali Vlada to nije zvanično potvrdila.

Tokom sastanka u Krakovu, premijeri dve zemlje potpisali su sporazum o saradnji u železničkom i drugom prevozu ukrajinske robe i da Kijevu omoguće da zaobiđe rusku blokadu ukrajinskih luka. Oni su sankcije protiv Rusije ocenili kao  “očigledno neadekvatne” i ponovo tražili sankcije radi obustavljanja ruskog izvoza nafte, gasa i uglja.