недеља, април 21, 2024

Poljoprivrednici umesto dogovora i kredita od premijerke dobili brošuru SNS

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 16. decembra 2023. (Beta) – Poljoprivrednici Vojvodine, koji su danas očekivali da na završnom sastanku sa premijerkom Anom Brnabić potpišu sporazum o ispunjenju do sada dogovorenih zahteva i privedu kraju razgovor oko obezbeđenja povoljnih kredita, dobili su “jedno veliko ništa” i brošuru Srpske napredne stranke (SNS).

Predsednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika Subotice Marko Gabrić rekao je za Betu posle sastanka da su svi razoračarani. “Ništa nismo dobili. Bio je cirkus, smejurija, pola sastanka su delili brošure SNS u kojima su, kako kažu, objasnili da ćemo naredne godine dobiti subvencije od 300 evra po hektaru”, rekao je Gabrić.

Dodao je da ni to nije tačno jer je Brnabić u ranijim pregovorima obećala 18.000 dinara plus 17.000 za deklarisano seme, ali da taj novac ne može da se iskoristi za svako seme.
“Zvali su nas da nam kažu da zapravo ništa nismo dobili, osim što su rekli da na agrokarticu možemo, umesto 120 litara dizela, dnevno da u kante točimo 400 litara”, rekao je Gabrić.

Istakao je da od glavnog zahteva koji su poljoprivrednici za danas prioritetno pripremili – da im država obezbedi kredite za refinansiranje starih dugova i “izbriše” ih iz Kreditnog biroa, kako bi mogli da se ponovo zaduže – gotovo da nije bilo ni reči.

“Samo su obećali da će za sastanak 26. decembra razmotriti mogućnost za odobravanje kredita”, dodao je Gabrić.

On je još rekao da poljoprivredni proizvođači neće odsutati od zahteva, iznetih početkom novembra, kada su devet dana blokirali puteve, kao i da će udruženja doneti odluku o daljim koracima, nakon što im se predoče rezultati današnjih razgovora, u kojima je učestvovala i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Goran Filipović juče je za Betu rekao da je od današnjeg sastanka (za koji je poziv zakasnio jer im je bilo obećano da će se održati između 11. i 15. decembra), očekivao da se potpiše sporazum o zahtevima za koje smatraju da je već postignut dogovor.

Filipović je naveo da poljoprivrednici smatraju da je na prvom sastanku, posle protesta, dogovoreno da dobiju dizel na svim pumpama bez akcize, da se subvencija od 18.000 dinara po hektaru isplati do 31. marta naredne godine, da se subvencije dodeljuju umesto na 20 hekara za 100 hektara.

On je rekao da na tom sastanku nije bilo dovoljno vremena da se dogovore oko kredita za refinansiranje i da su mnogi poljoprivrednici zbog sušnih godina u ogromnim dugovima, pa će, ako im država ne pomogne, morati da prodaju imovinu ili će je banke uzimati po osnovu hipoteke.

Poljoprivrednici su, kako je rekao, čak bili spremni da ublaže zahtev za otpis dugova po osnovu doprinosa za penzijsko osiguranje i prihvate predlog da im se otpiše kamata, pod uslovom da osnovni dug isplate na 60 rata, ali pošto danas ništa nije potpisano ne znaju šta je bilo sa tim predlogom.

Zahtevi poljoprivrednika su Vladi Srbije saopšteni tokom protesta započetih 13. novembra, koji su trajali devet dana, a predvodila su ga četiri udruženja, najvećim delom ratari, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Njima su se pridružila udruženja “Elemirski paori” iz Elemira, “Složni Pidikanci” iz Bavaništa, “Paori iz Padine” i uduženje “Stig”.

Poljoprivrednici su 22. novembra obustavili blokade kao znak dobre volje i jer je to izričito zahtevala premijerka Ana Brnabić, kao uslov za početak pregovora, 26 novembra u Kisaču.