петак, мај 24, 2024

Podrška dogovoru Kurti-Rašić-Trajković

Slične objave

Podeli

Zoran Vuletić

Eto nam Vučićevog besa, rekao bih nekontrolisanog – Srbin i Srpkinja, ne iz njegovog opštemrzilačkog plemena, se drznuše da budu sa Albancima u Vladi Kosova, Nenad Rašić i Rada Trajković.

Srećom, daleko su od eruptivnog gubitničkog i jalovog besa Ace Srbina, predstavnika Miloševićeve i Šešeljeve politike 90-ih kada smo izgubili Kosovo, daleko su osim tog malog, severnokosovskog, mafijaškog ostrva. Ostrva na kome se neposlušnost naplaćuje u krvi.

Ovaj izbor hrabrog Rašića, a posebno reakcija predsednika Vučića, kao da označavaju početak kraja Vučića i Dačića- simbolički tamo gde nam je vođa pre 35 godina na Gazimestanu označio početak kraja Jugoslavije najavljujući ratove, gubitke mnogih života i godine koje su nam pojeli nezasiti radikalski sejači mržnje.

Da li će Rašić i Rada Trajković uspeti u onome što Vučić i kamaradi koče još od 09.06. 1999. zavisi od svih nas i naše zrelosti da na Kosovu srušimo lažni mit koji nas vekovima skupo košta, ustalom kao i svaka laž.

Građanski demokratski forum (GDF) poziva demokratsku javnost i opozicione kolege da pokažu državničku odgovornost i pomognu Evropskoj uniji (EU) u naporima da se Aleksandar Vučić privede razumu i iskreno posveti dijalogu sa Kosovom. Smatramo neodgovornim da se proevropski deo opozicije i medija pridružuju Vučiću u propagiranju zamrznutog konflikta i bežanju od sporazuma sa Kosovom. Takođe pozivamo EU da pod hitno podrži dogovor Kurt-Rašić-Trajković kako bi Srbi na Kosovu odmah videli praktičnu korist od dogovora koji mora biti nukleus budućeg pravnoobavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine.

Ne smemo dozvoliti Vulinu prednost koju je najavio još pre šest meseci rekavši da će biti špijun jedne velike strane zemlje ukoliko ne bude ministar u novoj vladi. Da li nam je sada jasno koja je to zemlja i ko je stvarno postavio Vulina za šefa BIA? Setimo se njegove nedavne posete Moskvi kada je primljen na najvišem nivou od ministra Sergeja Lavrova i tom prilikom dobio orden od Šojgua (Sergej) u znak zahvalnosti za njegov rad. Vrhunski interes Putinove Rusije je da nikada ne dođe do dogovora Beograda i Prištine i da večito ostane zamrznuti konflikt kojim bi oni upravljali.

Smatram da je neprihvatljivo Vučićevo širenje mržnje i propaganda protiv kosovskog premijera Albina Kurtija, posebno imajući u vidu blisku saradnju režima u Beogradu sa optuženicima za ratne zločine Tačijem i Haradinajem. Albin Kurti je istinski borac protiv korupcije, nije umešan u ratna zbivanja i protivnik je igranja ratom kroz pokušaje promena granica na Balkanu. Upravo zbog svega toga nije po volji režima u Srbiji koji se na Kosovu radovao sebi sličnima.

Pozivamo EU i SAD da budu beskompromisni i da ne dopuste Vučiću da ih lažnim obećanjima zavarava. Od Vučića očekujemo da se ne igra sa budućnošću celog našeg društva, jer zbog podrške Putinovoj agresiji na Ukrajinu i odbijanja da prizna realnost na Kosovu, Srbija se nalazi pred vratima ozbiljne izolacije i novih sankcija. Ne bira se između kooperativnosti ili ne, već između rešavanja statusa Kosova i usklađivanja spoljne i bezbednosne politike sa EU i nove izolacije Srbije. (Danas)