недеља, април 14, 2024

Pobjeda “crvenih” u Južnoj Australiji

Slične objave

Podeli

Proslog vikenda odrzani su izbori u Juznoj Australiji, tradicionalnoj bazi laburista, poznatih kao partije crvenih, za razliku od plavih, liberala. Poslije petogodisnje vladavine premijera Stevena Marshalla, inace predsjednika Liberalne partije, drzavljani cetvrte po broju stanovnika drzave u Australiji, vratili su na vlast Labor stranku, pa ce njihov mlađani predsjednik, 41-godisnji Peter Malinauskas, sin izbjeglica iz Litvanije i Mađarske, biti premijer Juzne Australije u narednom petogodisnjem mandate. Izbori su neočekivano završeni ubjedljivom pobjedom ”radnika”, dok su liberali doživjeli težak poraz, kojem se ipak malo ko nadao. Kako je to običaj u demokratskom svijetu, već u ranim večernjim satima, gospodin Marshall je priznao poraz i čestitao novom premijeru i odmah potom, podnio ostavku na mjesto lidera partije.

Analitičari su složni da je Marshall izgubio izbore zbog afere oko hitne pomoći odnosno nedostatka bolesnickih postelja, posebno u vrijeme kovid krize, u kojom je prema opštoj ocjeni, bivši premijer radio sjajan posao, pa je Juzna Australija jedna od najmanje pogođenih prostora u Australiji, a i šire, pandemijom kovida, s najmanjim brojem smrtnih slucajeva. Ali, greske se na izborima ne opraštaju.

Paradokoksalno je, međutim, da su mnogi Australijanci zamjerili bivšem premijeru suprotno većini čovječanstva, da je prerano otvorio granice u novembru prošle godine, od kada je broj zaraženih naglo povećan, a bilo je i nekoliko smrtnih slučajeva. Marshallu se, izgleda, žurilo zbog nepovoljne ekonomske situacije,,ali i zbog pritiska federalne vlade, koja je tražila otvaranje zbog obnavljanja turističke privrede, jer je čitava Australija dvije godine bila hermetički zatvorena za dolazak stranih ali i unutrasnjih turista, a Juzna Australija uz proizvodnju poljoprivrednih proizvoda budžet puni turizmom.

U takvom otvaranju države, bivši premijer izgleda preračunao se jer nije sredio bolno pitanje još iz prethodnih vlada, nedovoljan broj bolničkih kreveta, iako je Adelaide poznat po vrhunskoj medicinskoj zastiti i nekoliko najsavremenijih bolnica u juznoj hemisferi.

Najmanje dva pacijenta su upravo pred izbore umrla čekajući da ih iz hitne pomoci prebace na odjele, a takvi propusti sa smrtnom posljedicom u Australiji se ne opraštaju, a zanimljivo je da je Marshallov prethodnik, laburista Jay Weatherill, prije pet godina izbore izgubio iz sličnih razloga, jedna je starija osoba umrla u staračkom domu, propustom njegovateljice.

Bivši prosječni igrač Ozi futbala, kako kaze za sebe novi premijer Malinauskas, obećao je odmah rješenje pitanja bolnickih kreveta i prvog radnog dana, da bi potvrdio obećano, posjetio je najstariju bolnicu u Juznoj Australiji, Quinn Elizabeth Hospital. Isto tako, obećao je da neće graditi jos jednu košarkašku dvoranu nego će predviđena sredstva biti “ugrađena” u projekat nove medicinske zastite svih građana.

Od oko deset hiljada Srba u Južnoj Australiji, nije bilo nijednog političkog kandidata, osim aktivnog političara Alexa Antica, poslanika laburista u Parlamentu Juzne Australije. Inače, valjda po tradiciji, Srbi starije dobi nikada nisu glasali za “crvene”, ali nova generacija nema taj ideoloski problem, pa glasaju po slobodnom izboru između dvije najvažnije poartije, ali i nekoliko minornih partija i nezavisnih pojedinaca.

Poznato je da se u Australiji plaća najveći porez na svijetu u odnosu na zaradu i da je neplaćanje poreza krivično djelo, za koje se bez izuzetka ide u zatvor I to je pitanje koje će sljedeća vlada morati da riješava, pogotovo što su zarade mnogih “osakaćene” koronom. Pandemija je poremetila normalne ekonomske tokove, zatvorila mnoge male biznise, ali se, mjerama savezne vlade i brzo oporavila, pa je ovih dana zabilježena najveća zaposlenost u posljednih desetak godina.

I dok su u Južnoj Australiji izbori već  prošlost i pažnja javnosti je uperena u provođenje obećanja novog premijera, najveći broj Srba i to onih koji imaju državljanstvo Srbije, neće glasati na predstojecim izborima.

Iz jednostavnog razloga: Ambasada Republike Strbije u Australiji objavila je na svojoj internet stranici da nema izbornih mjesta, niti će na koji način biti održani izbori.

V. V.