понедељак, април 22, 2024

Plenković i Rama osudili ubistvo policajca i dan žalosti za ubice, traže mere protiv Srbije

Slične objave

Podeli

ZAGREB, 2. oktobra 2023. (Beta) – Premijeri Hrvatske i Albanije, Andrej Plenković i Edi Rama, danas su oštro osudili ubistvo kosovskog policajaca u selu Banjska, ocenili nedopustivim što je vlast u Beogradu proglasila dan žalosti zbog smrti napadača i zatražili mere EU protiv Srbije.

“Hrvatska snažno osuđuje ubistvo pripadnika kosovskih policijskih snaga od naoružanih grupa koje su bile tako opremljene da je jasno da se radilo o unapred planiranoj akciji, jer se s takvom vrstom opreme i ljudi ne ide slučajno”, rekao je Plenković.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s Ramom, koji je u zvaničnoj poseti Hrvatskoj, Plenković je kazao da je “ozbiljan incident signal da postoje snage koje žele da destabilizuju situaciju na Kosovu i na jugoistoku Evrope i odnose Kosova i Srbije”.

Plenković je naveo da reakcija međunarodne zajednice treba da bude “jasna i čvrsta” i dodao da ona, “pre svega, treba da podrži institucije Kosova jer se radi o kosovskoj teritoriji, i da učini maksimalan napor da se spreči bilo kakva eskalacija”.

Albanski premijer Rama osudio je kao neprihvatljiv “zločin ubistva policajca i heroizaciju onih koji su ga počinili”, prenela je televizija N1. “U političkom aspektu, mere bi trebalo odmah preduzeti, bez gubljenja vremena, jer je ovde u igri nešto veće i šire, sudbina procesa koji zahteva jasan i ispravan stav”, rekao je Rama.

On je kazao da je Albanija sada prvi put u poslednjih deset godina odlučila da se ne uskladi s izjavom Evropske unije koja se odnosi na spoljnu politiku. “Ubistvo kosovskog policajca od kriminalne, do zuba naoružane grupe, kao i dan žalosti koji je Beograd proglasio za te članove, jesu neopravdani, neprihvatljivi i moraju biti osuđeni na svim mogućim nivoima. Nije prihvatljivo da jedna naoružana grupa oduzme život policijskog službenika i da potom ‘uživa’ najvišu moguću počast zemlje kojoj pripada”, naveo je Rama.