недеља, мај 19, 2024

Plenković dobio mandat

Slične objave

Podeli

ZAGREB, 10. maja 2024. (Beta) – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović dao je danas mandat za sastavljanje vlade predsedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i tehničkom premijeru Andreju Plenkoviću.

“Nakon predaje 78 potpisa izabranih poslanika u 11. saziv Hrvatskog sabora, poveren mi je mandat za sastavljanje hrvatske vlade. I u trećem mandatu nastavljamo da radimo za boljitak Hrvatske”, objavio je Plenković na mreži X.

Plenković je jutros na Pantovčaku predao predsedniku države potpise potrebne za formiranje vlade u skladu s ustavnom procedurom za davanje mandata. Posle kratkog susreta u kabinetu predsednika države, nije bilo izjava za novinare.

Plenković je juče saopštio da ima potrebnih 76 potpisa poslanika za sastavljanje svoje treće vlade pošto je HDZ dogovorio formiranje parlamentarne većine s desničarskim Domovinskim pokretom.

Uz potpise 61 poslanika HDZ i 12 od 14 izabranih na listi Domovinskog pokreta, Plenkovića je potpisima podržao i deo poslanika nacionalnih manjina jer te dve stranke same nemaju dovoljan broj glasova, njih 76, za formiranje parlamentarne većine i vlade.

Među manjinskim poslanicima nisu tri poslanika srpske nacionalne manjine iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), koja je dosad bila deo Plenkovićeve vlade i imala je mesto potpredsednika.

Domovinski pokret uslovio je podršku HDZ time da SDSS ne može da bude deo parlamentarne većine i buduće vlade.

Predsednik SDSS i poslanik te stranke Milorad Pupovac izjavio je nedavno za N1 televiziju da osam poslanika manjina i dalje nastupa zajedno i podržavaju Plenkovića kao mandatara, ali da među njima postoje razlike o tome kome mogu da daju podršku kad je u pitanju sastav Vlade.

On je rekao da je SDSS samostalno donela odluku da ne da podršku Domovinskom pokretu, koji je, kako je rekao, dobio izbore na antisrpskoj kampanji, a formirao se kao stranka na antićiriličnoj kampanji. Upitan zašto je Plenković pristao na sastavljanje vlade bez SDSS, Pupovac je odgovorio da nije siguran da je imao drugog izbora.

Na parlamentarnim izborima, 17. aprila, nijedna stranka nije osvojila dovoljno mandata da samostalno formira parlamentarnu većinu i vladu.

Relativni pobednik izbora je HDZ sa 61 mandatom, od kojih tri iz dijaspore. Drugoplasirana je koalicija levog centra okupljena oko Socijaldemokratske partije s 42 mandata, a trećeplasirani desničarski Domovinski pokret s partnerima 14 mandata.

Slede desni Most s 11 mandata i zeleno-leva stranka Možemo s deset mandata.

Po dva mandata imaju regionalne stranke, Istarski demokratski sabor i Nezavisna platforma Sever, a jedan mandat stranka Fokus.

U Saboru je ukupno 151 poslaničko mesto od kojih je osam mesta rezervisano za poslanike nacionalnih manjina, od kojih su tri srpska.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović sazvao je prvu sednicu Sabora za četvrtak, 16. maj.