среда, фебруар 28, 2024

Čadež: Zahteve privrede u praksu treba da sprovede politika

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 28. jula 2021. – U Skoplju sutra počinje veliki poslovni forum, koji će okupiti 350 kompanija iz sve tri zemlje učesnice sa zapadnog Balkana, Albanije, Severne Makedonije i Srbije. Ovo će biti najznačajniji ekonomski skup u predhodnih nekoliko godina a organizuju ga privredne komore regiona i Privredna komora Srbije.

Marko Čadež predsednik Privredne komore Srbije, izjavio je danas da će zahteve privrede i ideju o jedinstvenom tržištu na kome bi kompanije mnogo lakše, jednostavnije i brže poslovale, u praksu sprovesti uz pomoć politike, zato će ovom skupu prisustvovati i lideri ovih zemalja, premijeri Edi Rama i Zoran Zaev kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Oni će sutra potpisati nekoliko sporazuma, kako bi se olakšalo poslovanje naših privreda, a zajedničko tržište bilo konkuretnije za najveće evropske i svetske kompanije.

Čadež ističe da je privreda regiona pred svoje političare postavila nekoliko važnih inicijativa koje treba da dovedu do još boljeg poslovanja naših privreda, „Ulazimo u potpuno novu eru privredne, ekonomske i političke saradnje u regionu“.

On je najavio i nove projekte koji će još više povezati privredu i građane ove tri države, poput uvođenja jedinstvenog elektronskog sistema za naplatu putarine koji donosi uštede u novcu i vremenu i privredi i građanima.

„Želimo da ukinemo sve barijere za slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala na prostorima naših zemalja, da sve dozvole nadležnih inspekcija, tržišnih, fitosanitarnih i drugih, važe u svim državama bez obzira gde su izdate“, objasnio je Čadež koji očekuje i da se na granicama postave „brzi prolazi“ za građane i privredu Albanije, Severne Makedonije i Srbije“.

M. M.