понедељак, април 22, 2024

PETNAESTI PROTEST SRBIJA PROTIV NASILJA Banjac: Ne smemo da odustanemo

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 12. avgusta 2023. (Beta) – Okupljeni na petnaestom protestu “Srbija protiv nasilja” krenuli su nešto posle 20.00 sati u protestnu šetnju do zgrade vlade Srbije. Okupljeni nose transparente kojima se poziva na ispunjenje zahteva protesta.

Kako javlja reporter agencije Beta, građani su ispunili plato ispred skupštine Srbije kao i prostor ispred Skupštine grada Beograda, a svoje nezadovoljstvo aktuelnim vlastima izražavaju i duvanjem u pištaljke.

Moderator protesta Smiljan Banjac prethodno je pozvao okupljene da minutom ćutanja odaju poštu svim žrtvama femicida, ne samo u Srbiji nego i na zapadnom Balkanu, i izrazio je solidarnost sa ljudima koji protestuju protiv nasilja u Bosni i Hercegovini, povodom ubistva žene u Gradačcu kod Tuzle koju je ubio bivši muž, i prenosio to na društvenim mrežama.

Petnaesti protest Srbija protiv nasilja (Foto: S. Đ./portalforum.rs)

Banjac je kazao da građani na protestu “Srbija protiv nasilja” 15 nedelja traže da žive u zemlji bez nasilja, a da je prethodnih 15 nedelja “svaka nas je iznova podsetila zašto ne smemo da odustanemo”.

On je, obraćajući se prisutnima ispred skupštine Srbije, rekao i da “niko nema pravo da traži od građana Bačke Palanke da prestanu sa protestima i prestanu da traže odgovornost nadležnih, pre svega predsednika opštine i kriznog štaba, i nadležnih u Elektroprivredi”.

“Tragedija je mogla biti sprečena samo da je neko radio svoj posao”, rekao je Banjac.

Govoreći o porodičnom nasilju koje je preživela od bivšeg supruga, Dušica Sremčević iz Kraljeva je rekla da “nije postala broj” samo zahvaljujući podršci ljudi preko društvenih mreža, i medijima. “Da nije bilo novinara verujem da bi sada bila samo broj”, rekla je Sremčević koja je zatim ispričala da je bivši suprug pretukao do nesvesti ispred stana koji je iznajmljivala i u kome je živela sa njihova dva sina, zbog čega je bio osuđen na samo tri meseca zatvora je je sud okarakterisao da su u pitanju “lakše telesne povrede”, iz koga je i pušten nakon što je njegov advokat uložio žalbu.

Sremčević je rekla da ga je zatim tužila za nadoknadu štete, zbog tri polomljena zuba i drugih povreda, nakon čega je bivši muž u pozivu telefonom mlađem detetu poručio da će “ostati bez oba roditelja” ako ne povuče tužbu, i da je spreman da “ubije još 20 ljudi”. Ona je navela da je razgovor snimala i da je prijavila policiji, kao i da je nasilnik trenutno u pritvoru 30 dana. “Šta će biti posle tih 30 dana i da li ću ceo život da živim u ovoj zemlji gde kaže da će da me ubije i moju decu i još 20 ljudi”, upitala je Sremčević.

(Foto: S. Đ./portalforum.rs)

Branislava Tatić iz Bačke Palanke je rekla da se obraća u ime “svih nezadovoljnih ogorčenih i ljutih građana” te opštine, a da je “direktan povod smrt dečaka (13) stradalog od strujnog udara posledica neobezbeđenih pokidanih kablova 31. jula posle neviđenih oluja”.

“Vredan, zdrav dečak stradao je zbog nerada, neznanja, nezainteresovanosti, neodgovornosti lokalnih moćnika koji su bili dužni da to spreče. Nisu sprečili ni posle 27 poziva građana Bačke Palanke koji su na to ukazivali”, rekla je Tatić i dodala da su u isto vreme bili raščićeni prostori ispred kuća i imanja lokalnih funkcionera, pa i predsednika opštine Branislava Šušnice, koji je bio i na čelu kriznog štaba.

“Nije rečeno ni kako ni šta da radimo ili ne radimo. Zvanično je prijavljeno 5.335 oštećenih kuća u Bačkoj Palanci i 70 objekata javne namene. Grad je izgledao strašno kao i pojedina sela”, rekla je Tatić.

Ona je kazala da je premijerka Srbije Ana Brnabić “sama rekla da je Bačka Palanka ‘srpski Bahmut'”, ali da nije našla za shodno ni ona ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić da pošalju vojsku da pomogne, iako su pripadnici vojske slati u Grčku i Sloveniju da pomognu u tamošnjim prirodnim katastrofama.