недеља, мај 26, 2024

PDP i dalje tvrdi da je Trivić pobedila, najavljuje mogućnost ponavljanja izbora

Slične objave

Podeli

BANJALUKA, 3. oktobra 2022. (Beta) – Partija demokratskog progresa (PDP) danas je ponovila da je kandidatkinja te stranke za predsednika Republike Srpske Jelena Trivić pobedila, ali da su se tokom noći desile izborne prevare koje su dovele do toga da Dodik ima bolji rezultat.

“Još jednom da ponovimo, mi ne odustajemo, Jelena Trivić je pobednica. Rezultati koje smo imali su bili tačni, šta se to desilo preko noći ne znamo. PDP priprema ozbiljne pravne radnje prema CIK na osnovu manipulacija i krađa koje su nam javljane, koje su rađene tokom noći”, rekao je predsednik PDP-a Branislav Borenović.

On je istakao da da postoji mogućnost da budu poništeni izbori za predsednika RS u velikom broju mesta i gradova. “U Zvorniku je razlika između njih dvoje 5.000 glasova, u Prijedoru oko 33 odsto, isto 5.000 glasova. U Doboju je tek krađa evidentna, jer je Dodik prema falsifikovanim izbornim rezultatima tu pobedio sa deset hiljada glasova. To je nemoguće”, rekao je on.

Jelena Trivić je izjavila da izbornih krađa nije bilo samo u gradovima na šta su navikli, već je to, kako je ocenila, bio kontaminiran proces u čitavoj RS. Dodala je da joj se javljaju ljudi iz malih mesta koji su glasali za nju, a njihovih glasova nema.

“Naći ćemo koliko je takvih mesta. Tačka preokreta desila se tokom noći kada je CIK saopštio da birački odbori nisu dostavili rezultate u sistem. Ni mi tada nismo dobijali podatke. Sve je stalo! Je li normalno da CIK sam saopšti da im nisu dostavljeni podaci sa biračkih mesta”, kazala je Trivić.

Ona je istakla da će PDP tražiti ponavljanje izbornog procesa za predsednika RS na teritorijii celog entiteta. “To je naš konačni cilj. Da na osnovu velikog broja netačnih rezultata dođemo do toga da ponovimo kompletan izborni proces”, kazala je ona.

Ocenila je da se možda neće uspeti u zahtevu za ponavljanje izbora u celoj RS, ali da će, kako je istakla, “doći do svakoga ko je radio ovakve stvari, po želji svog nalogodavca”.

Ona je osporila da je sinoć prevarila građane RS, kada je proglasila pobedu, a na pitanje da li će čestitati svom protivkandidatu Miloradu Dodiku ako CIK proglasi njegovu pobedu, dodala je da na bazi onoga što PDP ima, nema razloga da mu čestita.

Na novinarska pitanja da li je sebi nanela političku štetu time što je rano proglasila pobedu, Trivić je odgovorila da je spremna da stvari istera do kraja. “Šta god da se desi sa mnom u političkom smislu, ja sam spremna da ovo isteramo do kraja zbog pravde i izbora. Ovo je stvar principa. Bilo bi nefer prema građanima koji su glasali za mene”, naglasila je ona i naglasila da pre izbora nije tražila nijednu stvar za sebe u slučaju poraza, ona je potvrdila da će sve biti poznato u vremenu koje dolazi, pa možda i ponavljanje izbora.

Prema podacima koje je jutros objavila Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) Milorad Dodik (SNSD) vodi u trci za predsednika Republike Srpske u odnosu na svoju protivkandidatkinju Jelenu Trivić (PDP). To su rezultati na osnovu 527.418 obrađenih glasova, prema kojima je Dodik osvojio 48,80 odsto, a Jelena Trivić 42,69 odsto glasova.