среда, мај 29, 2024

Ozbiljne posljedice američkih sankcija za Dodika

Slične objave

Podeli

Index Vjesti

POLITIČARI, ali i tvrtke iz BiH, koji su dospjeli pod američke sankcije suočili su se ozbiljnim posljedicama tih kaznenih mjera jer im banke zatvaraju račune, a među njima je i Integral inženjering, koji gradi u Hrvatskoj i trenutačno izvodi radove na priključnoj cesti od novog mosta kod Gradiške do autoceste prema Zagrebu.

Prema navodima medija u BiH, računi Integral inženjeringa blokirani su kao dio mjera koje je SAD 2022. uveo protiv pokojnog vlasnika te tvrtke Slobodana Stankovića. On je označen kao blizak suradnik već sankcioniranog čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika i slovio je za Dodikovog “omiljenog tajkuna”, koji je redovito dobivao najunosnije poslove financirane javnim novcem.

Stanković je preminuo u veljači 2023., no problemi za Integral inženjering nisu nestali, a sada je, zbog sankcija pod kojima je ta tvrtka, u pitanju opstanak oko dvije tisuće njenih zaposlenika.

“Vi ste krivi”

Dodik je na sjednici parlamenta Republike Srpske, održanoj u četvrtak, potvrdio kako je poslovanje Integral inženjeringa ugroženo, optužujući SAD da na taj način vrši pritisak na entitetske vlasti, a kao sukrivce je optužio i oporbu.

“Vi ste krivi za te sankcije”, vikao je Dodik na oporbenog zastupnika Nebojšu Vukanovića nakon što je on kritizirao vlasti RS-a zbog neodgovornog ponašanja kojim taj entitet vode u izolaciju.

Dodik je na popisu osoba pod američkim sankcijama još od 2017., kada je označen osobom čije je djelovanje prijetnja provedbi Daytonskog sporazuma. Naknadno je dodatno sankcioniran pod sumnjom na korupciju, a na popis osoba pod kaznenim mjerama Ministarstva financija SAD-a dospjeli su i svi drugi važniji dužnosnici iz RS-a, uključujući entitetskog premijera, nekoliko ministara, predsjednika parlamenta te članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović.

Ozbiljnije posljedice nego što su mislili

Svima je onemogućeno putovanje u SAD, zamrznuta imovina koju tamo eventualno imaju, ali je nametnuta i zabrana svim američkim državljanima da s njima posluju.

Dodik i njegovi suradnici godinama su pokušavali minimizirati značenje američkih sankcija, no nakon posjeta pomoćnice američkog tajnika za financije Anne Morris Sarajevu početkom ožujka postalo je jasno kako će to sada imati puno ozbiljnije posljedice nego što su oni mislili.

Nakon što je Morris javno upozorila kako bi se svi oni koji posluju sa sankcioniranim osobama i sami mogli suočiti s kaznenim mjerama, poslovne banke u BiH počele su masovno zatvarati račune Dodiku i njegovim suradnicima, ali i drugima, uključujući one koji su odavno kažnjeni zbog potpore ratnim zločincima.

Entitetska ministrica financija Zorana Vidović potvrdila je kako će sve to imati ozbiljne posljedice i po fizičke osobe i po tvrtke jer banke mogu birati hoće li ostaviti otvorene račune sankcioniranima, čak i kada su u pitanju veliki klijenti, ali će im u tom slučaju biti ukinuti SWIFT kodovi s korespondentnim bankama u inozemstvu, pa će biti isključene iz međunarodnog platnog prometa.

Dodik više ne može dobiti kredit, plaću prima preko pošte

“Primjer je Integral inženjering kao najveća tvrtka u RS-u koja ima kredite Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za velike poslove koje rade”, kazala je Vidović.

Milovan Bjelica, načelnik Općine Sokolac i nekadašnji bliski suradnik osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, potvrdio je ovog tjedna kako je i njemu banka ugasila račun. “Pozvali su me iz banke prošlog tjedna i iz toga razloga (sankcija) moj je račun ugašen”, potužio se Bjelica, član oporbene Srpske demokratske stranke (SDS). Njegov slučaj potvrđuje da SAD teško uklanja sankcije jer je on i dalje pod kaznenim mjerama iako je Karadžić uhićen još 2008.

Dodik se za sada snašao tako što plaću prima preko pošte, ali je potvrdio kako ne može više nigdje dobiti kredit ni platne kartice.