среда, април 24, 2024

Oluja stigla do Srbije

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 5. avgusta 2023. – Nakon što je jako nevreme pogodilo Sloveniju i Hrvatsku, danas je došlo i do Srbije. Olujni vetar u Beogradu, kao i pre nekoliko nedelja, lomi drveće i pada velika količina kiše. Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje, ističući da se na teritoriji cele zemlje očekuje značajna promena vremena, a u drugom delu dana i vremenske nepogode u vidu obilnih padavina, grada i olujnog vetra.

Kako su istakli iz RHMZ-a, naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom, padom temperature i umerenim, povremeno i jakim severozapadnim vetrom, koje je zahvatilo zapadne i jugozapadne predele Srbije, posle podne i uveče proširiće se i na ostale krajeve zemlje. Na jugu i istoku zemlje još uvek se zadržala vrlo topla temperatura, koja je išla do 35 stepeni Celzijusa.

Međutim, u drugom delu dana, kako se navodi, u svim predelima će biti veoma nestabilno imajući u vidu da se očekuju kratkotrajne vremenske nepogode u vidu jakih pljuskova sa grmljavinom ( od 20 do 40 mm), gradom i olujnim udarima vetra.

Najintenzivniji grmljavinski procesi i veća količina padavina očekuju se u centralnoj i istočnoj Srbiji, na istoku Vojvodine, delovima Beograda, kao i u delovima zapadne Srbije, gde može pasti i od 40 do 70 mm za 12 h, lokalno i više, navode iz RHMZ-a.

Oni napominju da će u nedelju i početkom naredne sedmice u svim predelima biti osetno hladnije, te da će dnevna temperatura biti ispod proseka za ovaj period godine.

U Beogradu će posle podne i uveče biti veoma nestabilno, a pri intenzivnim grmljavinskim procesima u pojedinim delovima grada očekuje se velika količina padavina, od 30 do 50 mm, lokalno i više, kao i pojava grada i kratkotrajno olujnog severozapadnog vetra.

D. B./agencije