субота, јун 22, 2024

Advokat Olenik: Protiv Danice Grujičić se vodi krivični postupak

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 18. februara 2022. godine – Advokat Aleksandar Olenik izjavio je danas da se protiv dr Danice Grujičić vodi krivični postupak za lekarsku grešku, odnosno za krivično delo Nesavesno pružanje lekarske pomoći sa smrtnim ishodom.

Olenik je agenciji Beta kazao da je zbog istog događaja iz 2013. godine, kada je preminula pacijentkinja Dušanka Momčilović (75) iz Beograda, pri kraju i postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Ovaj postupak se, kako je rekao, vodi protiv države Srbije jer „tužilaštvo nije uradilo baš ništa“, čime je povređeno pravo na brzu i efikasnu istragu, kao deo prava na život iz člana 2. Evropske konvencije.

„Početkom 2013. godine, okrivljena dr Danica Grujičić je izvela operaciju koja je dovela do trovanja pacijenta bakterijom Clostridium Difficile, a što je kasnije dovelo do sepse i smrti pacijentkinje Dušanke Momčilović. Kao posebna radnja izvršenja ovog krivičnog dela, predviđeno je i ne primenjivanje odgovarajućih higijenskih mera, što se i desilo u ovom slučaju“, rekao je Olenik.

Dodao je da je sada pokojna pacijentkinja, pre operacije detaljno pregledana i testirana, te da je utvrđeno da nije imala trovanje ovom bakterijom, niti sepsom, niti bilo kojom drugom bakterijom.

„To je bio obavezan uslov za izvođenje same operacije“, istakao je advokat.

Olenik je početkom 2013. godine podneo krivčnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu s očekivanjem da se prvo uradi medicinsko veštačenje, što je uobičajeni i prvi korak u svim postupcima za lekarsku grešku.

„Nakon proteka više od pet godina, tužilaštvo nije učinilo ni jednu istražnu radnju, pa ni veštačenje, te nam je te 2018. godine, bilo jasno da je ovo već viđen scenario po kome se opstrukcijom tužilaštva, predmeti dovode do zastarelosti. Kako bi poznatu i politički uticajnu okrivljenu dr Danicu Grujičić ipak nekako izveli pred nazavistan sud i kako bi naterali tužilaštvo da radi svoj posao, te 2018. godine smo pokrenuli i postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu“, ispričao je Olenik.

Po njegovim rečima, do prvog koraka tužilaštva u ovom predmetu dolazi tek 2020. godine, i to kao reakcija na postupak pred sudom u Strazburu.

Naveo je da jedina delimična satisfakcija može biti odluka suda u Strazburu, „ali je tu tužena država Srbija, a ne okrivljena dr Danica Grujičić“.

Grujičić je direktorica Instituta za onkologiju radiologiju i prva na poslaničkoj listi „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“.