среда, мај 29, 2024

FILOZOFSKI FAKULTET NOVI SAD: Visokoškolska ustanova ostavljena na cedilu

Slične objave

Podeli

“Ovo više nije tema jednog profesora, ovo je tema svih profesora i svih studenata”

Ovo je presedan da su unutra ljudi koji ne pripadaju ovom fakultetu, da ispred stoje poniženi profesori i studenti ovog fakulteta, a da pri tome Univerzitet, šira akademska zajednica i organi gonjenja nisu odreagovali, istaknuto je na današnjem skupu podrške novinaru i profesoru Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinku Gruhonjiću.

Par stotina studenata, profesora kao i građana okupilo se na današnjem, drugom po redu protestu ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a profesorka Nevena Jevtić sa Odseka za filozofiju upozorila je da je dešavanjima na Flozofskom fakultetu raspršen „i poslednji element privida da u našoj državi postoji pravni poredak“.

Istakla je da je fakultet „ostavljen na cedilu“ od svih nadležnih institucija kojima se obratio zbog ultimatuma koji je isporučen „nakon demostracije sile od strane militantno raspoloženih samoproklamovanih studenata“.

„Odlučili su da ugrožavaju naše pravo na rad, pravo na slobodno kretanje, pravo na obrazovanje naših studenata, akademske slobode svih nas i autonomiju univerziteta, kako bi nas primorali da im dopustimo da linčuju našeg kolegu. Ne može biti pregovaranja u ovom slučaju, No pasaran“, istakla je Jevtić.

Senat je nem

Dekanica Filozofskog fakulteta UNS Ivana Živančević Sekeruš, uz opasku da prvi put drži časove ispred fakulteta, navela je da je juče Senat Univerziteta obavestila o zajedničkom problemu, a da je Senat ostao nem.

„Ovo više nije tema jednog profesora, ovo je tema svih profesora i svih studenata“, navela je Živančević Sekeruš.

Podrška: Branislav Guta Grubački, Goran marković, Dušan Petričić, Bojan Pajtić…Foto: autonomija)

Dodala je da studenti koji su isporučili ultimatum ne žele dijalog, iako dobro znaju Etička komisija ima zakonski rok da obavi zahtevanu proceduru u slučaju prijave protiv profesora Gruhonjića.

Dekanica novosadskog PMF-a Milica Pavković Hrvojević jedina je za sada podržala kolegge sa Filozofskog fakulteta, upozorivši da ni Studentski parlament PMF-a nije podržao zahtev da se Gruhonjiću da otkaz.

„Ja sam ponosna na naše studente, naše profesore i sve ovde okupljene što ste stali u odbranu nečega što je na krhkim nogama već duži niz godina za nama, ja bih rekla da je u akutnoj komi, a to je autonomija univerzteta i sloboda govora, odnosno kritičkog razmišljanja“, poručila je Pavković Hrvojević.

Tribina o slobodi govora

Profesor Odseka za psihologiju Vadimir Mihić upozorio je da je ispit koji studenti danas polažu važniji od svakog njihovog ispita na fakultetu.

„Akademski je razgovarati, držati predavanje, stoga vas pozivam sve da se u ponedeljak okupimo na tribini o slobodi govora, koja će biti održana na stepenicacma Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, kako bi i Rektorat, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i Ministarstvo Republike Srbije čuli, ako dosad već nisu, šta znači sloboda govora i šta znači pozivanje na linč i koja je razlika između slobode govora i govora mržnje“, naveo je Mihić.

Profesori Filozofskog fakulteta su za studente zaključane unutar fakulteta spremili i komplet knjiga koje bi trebalo „da pročitaju preko vikenda“, a koje se tiču slobode govora, slobode mišljenja, autoritarnog i totaliarnog društva i opasnosti koje ona nose.

U kompletu su se našli „Poslušnost autoritetu“ Stenlija Milgrama, „Pobunjeni čovek“ Albera Kamija, „O tragičnom osećanju života“ Migela de Unamuna, „Bekstvo od slobode“ Erih From, zatim „Priče i snovi“ Arpada Nemeta, „Struktura i totalitet“ Patrik Serio i „Kako sačuvati zdrav razum u doba podela“ Erika Šafaka.

Knjige su im ostavljene ispred ulaznih vrata.

Podršku Gruhonjiću svojim prisustvom na protestu pružili su i profesor Univerziteta u Novom Sadu Bojan Pajtić, reditelji Goran Marković i Želimir Žilnik, karikaturista Dušan Petričić, te Marinika Tepić, Nenad Čanak i drugi opozicioni prvaci.

Sve vreme tokom govora, studenti su iznutra preko megafona vikali „Dinko odlazi!“ i „Dinko Šakić nije lepo ime!“.

Po završetku današnjeg skupa, studenti okupljeni ispred zgrade Filozofskog fakulteta poručili su onima unutra „izvadite indekse!“.

(Autonomija)