среда, фебруар 28, 2024

Oko Palate protest, unutra odlikovanja

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 15. februara 2022. – Dvosatna “opsada” bivše zgrade Saveznog izvršnog veća (Palate Srbija) završena je uz neoliko incidenata. Protest je upriličen u vreme kada u zgradi predsednik države Aleksandar Vučić uručivao priznanja povodom Dana državnosti.

Napolju je bilo svega. Ekološki aktivisti koji su prethodnih dana kampovali ispred zgrade Predsedništva blokirali su taj deo Novog Beograda a njima su se pridružili i građani koji od vlasti zahtevaju da se zabrani iskopavanju litijuma i bora u Srbiji.

“Nećemo sukobe sa sopstvenim građanima, nećemo sukobe sa policijom, ali hoćemo podelu na građane i one koji krše Ustav. Ako se raspuštanje Skupštine Srbije ne odloži i ne zabrani rudarenje litijuma i bora, imamo naredne korake koje ćemo danas objaviti. Na novembarskoj i decembarskoj blokadi, naučili smo jedno – uspećemo kada budemo imali jasan cilj i kada budemo zajedno izlazili”, poručio je Manojlović iz organizacije Kreni-Promeni.

Tokom protesta izbilo je nekoliko incidenata. Policija je kratko zadržala Dragana Simovića iz Gornjih Nedeljica, ali je brzo oslobođen posle burnog reagovanja ostalih. “Došli smo ko ljudi ovde da se čuje naša muka, od četvrka smo ispred zgrade Predsedništva, ali niko da se zaustavi da nas čuje”, rekao je Simović, za TV N1. “Meni kad neko dođe ja mu pocepam rukav da udje u kuću, a ovi ništa. Kako ih nije sramota”, kazao je Simović.

Zlatko Kokanović iz Udruženja Ne damo Jadar zahvalio je građanima koji su ih podržavali prethodnih nekoliko dana prilikom protesta kod zgrade Predsedništva, donosili hranu i nudili im svoje kuće da prenoće. “Idemo do kraja a predsednik Vučić može da današnji dan iskoristi ako ume da sluša volju naroda i da usliši naše zahteve, tako da se raziđemo svojim domovima. Međutim, ako to ne uradi, nastavićemo da se borimo do pobede”, rekao je Kokanović tokom protesta.

Nećemo dozvoliti da Srbija bude rudarska kolonija, poručila je glumica Bojana Novaković. “Ljudi, sedamdeset rudnika je planirano u Srbiji, da li razumete da će rakija i kajmak biti otrovani. Mi nećemo da budemo rudarska kolonija. Najveći ekološki advokat na svetu je podržao je ovaj protest. Srbija nije na prodaju“, poručila je Novaković

Na Bulevaru Mihaila Pupina, ispred Palate Srbija oko 13 sati dogodio se incident kada je jedan voza na haubi svog automobila tridesetak metara vozio jednog mladića i u punoj brzini ga svalio na ivičnjak. Mladić je brzo ustao i na oduševljenje mase pokazao suvenir – brisač vetrobrana.

D. B.