петак, јул 12, 2024

Patrijarh Porfirije: Zakon o rodnoj ravnopravnosti cepa društvo

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 16. januara 2024. (Beta) – Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije izjavio je danas da kultura ne treba i ne sme da cepa društvo, niti  da pravi nedoumice u društvu, zbog kojih bi pojedinac, odnosno ličnost izgubila orijentir u prostoru i vremenu. On je naglasio da Zakon o rodnoj ravnopravnosti baš to čini.

“Na potpuno veštački, neprirodan način kreira život društva i pojedinaca, dijametralno suprotan istorijskom iskustvu načina života, pa i savremenim stremljenjima našeg društva”, rekao je patrijarh Porfirije na otvaranju naučnog skupa “Srpski identitet, srpski jezik i Zakon o rodnoj ravnopravnosti”.

On je naveo da se čini i da ovaj zakon “ima potencijal da pojedinca, ljudsku ličnost, deli iznutra diktirajući, pod pretnjom sankcijama, ljudima potpuno nesvojstven način mišljenja i opštenja koje proizilazi iz takvog mišljenja”, preneo je Radio Arhipetiskopije beogradsko-karlovačke “Slovo ljubve”.

“Na taj način, stvara mogućnost da mladi naraštaji, forsiranim pritiskom i manipulacijama, onim što se zove ‘brejnvošing’, prestanu da budu ono što su Božijom voljom postali – ono što su po svojoj prirodi”, rekao je patrijarh Porfitije.

Navodeći da suorganizatori skupa SPC i Matica srpska, u Narodnoj biblioteci Srbije, “idu u korak, još od osnivanja Matice 1826. godine” što pokazuje da “srpska kultura nije podeljena, niti treba da bude shizofrena, niti po svojoj prirodi može biti podeljena”.

On je poručio da ovaj zaključci ovog skupa neće služiti još većim podelama i antagonizmima kojih je previše. nego će biti zdrava osnova za društveni dijalog.