уторак, јул 16, 2024

Odžić: Ne postoji “srpska Vojvodina”

Slične objave

Podeli

NOVI SAD, 28. jula 2021. (Beta) – Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić ocenio je danas da je najava aktuelne vlasti da će biti postavljen spomenik “nastajanja Vojvodine”, pozivajući se na Majsku skupštinu 1848. godine, “nastavak selektivnog tumačenja istorije Vojvodine i postavljanja u prvi plan jednonacionalnog identiteta”.

“To ne samo da ne odgovara istini već i nasilnički nameće jednu istoriju, kulturu i tradiciju, a sve u cilju zatiranja istinskih vrednosti na kojima Vojvodina počiva i kroz vekove opstaje”, naveo je Odžić u saopštenju.

Vojvodina je višenacionalna zajednica ravnopravnih građanki i građana, sa duboko utemeljenim antifašističkim, građanskim i evropskim vrednostima, zasnovanim na tradiciji tolerancije, međusobnog uvažavanja i zajedništva po čemu je jedinstven primer kao autonomna pokrajina u okviru Srbije, navodi Odžić.

Perfidnom manipulacijom, silom vlasti aktuelnog režima i sve češćim pominjanjem u javnosti, nameće joj se karakter ‘srpske Vojvodine’ i pored toga što ona to nikada nije bila, pa ni danas kada je i ovim aktuelnim, oktroisanim Ustavom Srbije definisana kao autonomna pokrajina ravnopravnih građana bez obzira na nacionalnu, versku ili bilo koju drugu različitost, naveo je Odžić i pozvao nacionaliste da prekinu sa svojatanjem Vojvodine, te da je ne uvlače u taj njihov izmišljeni “srpski svet”.