субота, јул 13, 2024

Održana komemoracija Draganu Kapičiću: Stošezdesetdevet puta za Jugoslaviju

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 3. jul 2024. – Komemoracija povodom smrti legendarnog košarkaša Crvene zvezde i jugoslovenske reprezentacije Dragana Kapičića održana je danas na Malom Kalemegdanu.

Драган Капичић (Фото: КК Црвена звезда)

Poslednju počast Kapičiću odali su njegov nekadašnji saigrač Zoran Moka Slavnić, generalni sekretar KŠ Zlatko Bolić, predsednik Košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović i Kapičićev sin Stefan.

Kapičić je za Crvenu zvezdu igrao od 1966. do 1975. godine. Osvojio je dve titule prvaka, tri nacionalna Kupa i Kup pobednika kupova. grao je za košarkaški klub Crvena zvezda od 1965. do 1977. godine, gde je bio najbolji strelac u istoriji.

Dres reprezentacije Jugoslavije nosio je 169 puta, postigao ukupno 1.484 koša i osvojio sedam zlatnih medalja, uključujući i istorijsko prvo zlato na Svetskom prvenstvu 1970. u Ljubljani. Sa nacionalnim timom osvojio je i tri srebra.  Bio je direktor KK Crvena zvezda i prvi predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) od 2007. do 2011. godine.

Na Komemoracija se kraćim potresnim govorom obratio i Kapičićev sin Stefan. “Pre svega želeo bih da se u svoje ime i u ime porodice zahvalim mojoj Crvenoj zvezdi, Košarkaškom savezu i svima vama koji ste tu. Draganče, Daca, Kapanja, ali pre svega moj tata. Bio je veliki košarkaš i šampion sveta, ali mnogo više i bolje od toga je bio kao čovek, kao muž svojoj Bebi, tata meni i Filipu, deda svojim unucima sa kojima se neprestano igrao, kao brat, kao suigrač, kao prijatelj. Sreća što smo ga imali u našim životima je neuporedivo veća od ove tuge kroz koju prolazimo, jer je tata uvek tu, i uvek će biti tu u našim srcima i pored nas, kao što nas je za života čuvao i pazio, tako će nas i zauvek paziti – rekao je Stefan Kapičić kome je Nebojša Čović uručio dres Crvene zvezde sa brojem deset.

Na Malom Kalemegdanu poslednju počast velikanu jugoslovenske i evropeke košarle odali su: Zoran Moka Slavnić, Zlatko Bolić, Svetislav Pešić, Nebojša Čović, Dragan Tarlać, Gordan Kičić, Dragiša Vučinić, Ljupče Žugić, Branko Kovačević, Vladislav Lale Lučić, Ognjen Pređa, Slobodan i Zorica Žarković, Ratko Banković, Vajan Kecman, Srđa Babić, Vladimir Šibalić, Nenad Subotić, Momčilo Pazmanj, Draganov brat Zoran Kapičić, Ivica Petrović, Srđan Stojanović, Zoran Živković, Bratislav Bata Đorđević, Dragan Banjac, Slobodan Stupar, Nebojša Ilić, Zoran Latifić, Marko Pavlović, Miroljub Damjanović, Rade Vukosavljević, Stanislav Karasi…

D. B.

Foto: portalforum.rs
Foto: portalforum.rs
Foto: portalforum.rs
Stefan Kapičić (Foto: portalforum.rs)
Foto: portalforum.rs