петак, јул 19, 2024

Odlični pošip Todor u Zagrebu

Slične objave

Podeli

Gostovanje čarske vinarije Todor sa Korčule u Češkom domu u Zagrebu na tribini/promociji “Vrijeme je ZA…”potvrdilo je da vinogradari i vinari koji su svoje grožđe prodavali mogu i sami napraviti više ako ga zadrže u podrumu, njeguju i buteljiraju. Upravo to su odlučili braća Jurica i Željko Tomić u 2020. godini pa je njihova berba iz 2021. rezultirala sa dva izvrsna pošipa jedan iz ranije (sredinom kolovoza) birane, selekcionirane berbe pod nazivom Pošip Perla sur lie i ostatak grožđa sa oko 1 hektara obran do početka rujna su na Decanteru 2023. osvojila srebra. Prvo, Perla, sa 90 bodova a redovni pošip 93 boda.

Na Sabatini u Vodicama 2022. Perla je osvojila srebrnu plaketu/medalju. Korčula je domovina pošipa pa se Smokvica i Čara (godinama je svima nama bila pojam PZ Čara) i dan danas natječu tko će proizvesti bolji. Željko Tomić nam je pojasnio zemljopisne prednosti ili bolje pedološke svoje Čare. Naime, oni su u polju i tu se vlaga manje zadržava u odnosu na brežuljkastu Smokvicu.

Pošip ne voli puno vlage pa je čarska mikrolokacija sa crvenicom i rubnim šljunkom odlično tlo za ovu sortu koje joj daje i prepoznatljivu mineralnost. Vinarija za sada u svom vlasništvu ima 1.2 hektara i ne otkupljuju grožđe. Sa te površine u prosječnoj godini beru 1.40-1.60 kg po trsu što prinosi oko 11 kg grožđa dostatnih  za oko 6000 butelja. Plasman osim kućnoga praga je u korčulanske restorane i postižu vrlo dobru cijenu za Perlu 16 eura a za redovni pošip i plavac 11 eura. Kako sam više puta spomenuo imenicu perla po riječima Tomića za nju i vino toga naziva je zaslužna njihova baka (u Dalmaciji uobičajeno kažu baba) koja je ljepotu nekog događaja, stvari i ljudi nazivala perlom.

Tako je nagrađivani pošip sur lie u startu dobio zvjezdano ime-perla. Tomići još imaju i plavac mali na relativno maloj površini i pune 1000 do 1200 boca ovisno o godini. U planu je u bliskoj budućnosti povećanje ukupne površine na 2 hektara sa spomenutim sortama što bi u prosječnoj godini dalo oko 10 tisuća kvalitetnih pošipa i plavca malog. U vinariji stručno enološki svojim savjetima sudjeluje poznati korčulanski enolog Perica Žuvela. Vinarija nosi naziv Todor po nadimku jer je u selu puno Tomića a oni su Todorovi..

Na radionici koju je vodio Darko Lugarić kušali smo osam etiketa ovim redoslijedom: 1.Pošip  2023   2.Pošip  2022  13.7% alkohola  i  5.7g/L kiseline   3.Pošip  2021  13.6  i  5.8    4.Pošip Perla sur lie 2023   5.Pošip Perla sur lie  13.8  i  5.5   6.Pošip Perla sur lie  13.5  i   5.4    7.Plavac mali  2023    8.Plavac mali  2022   14.3  i  6.5

Ovdje ću spomenuti četiri etikete.  Pošip  2023   je vino za koje smo svi zaključili da će imati lijepu budućnost, na tragu onoga nagrađenog iz 2021. Maceracija je trajala oko 3 sata, vino još nije filtrirano, zlatno žute boje, mineralno ,slano osjeti se slast. U mirisu sommelier pronalazi ananas, dunju, zrelu breskvu a medit.bilja u ovom trenutku gotovo nema. Stariji pošipi redovito to imaju što znači da će ga starenjem dobiti. Lugarić bi uz ovakav pošip odabrao bijelu ribu-kovač, škampe s gradela ili kozice u slatko ljutom sosu azijskog tipa…

Pošip  2021  13.6% alkohol i  5.8 g/L kiselina je vino sa srebrom na Decanteru 2023. sa 93 boda. I kod ovoga vina maceracija je trajala 3 sata.   Ovdje se u mirisu osjeti mediteransko bilje (kamilica, smilje,kamilica), suho tropsko voće ananas, banana ali i suha marelica. gorčina karakteristična za pošip ovdje je puno manja nego u godinu mlađem vinu. Lijepo formirano, svježe, organoleptički zaokruženo. Saznali smo da je u otkupu prošle godine kila grožđa koštala od 2-3 eura. Francem:” Pošipi trebaju vrijeme za sazrijevanje čak i više od jedne ili dvije godine. Vino je putrasto, izražene mineralnosti i mogu se pronaći sve tipične karakteristike sorte.Tome svjedočimo u ovome tri godine starom vinu”.

Pošip sur lie Perla 2021  sa 13% alkohola  i  5.5 g/L kiseline. Nakon početne prerade u rostfraju vino je pretočeno u drvo i miješano na finom talogu između 3 i 4 mjeseca. Vraćeno u rostfraj a zatim punjeno u boce početkom ljeta 2022. Vino je suho, žive zlatno žute boje, lijepog intezivnog mirisa. Osjeti se suha marelica, smokva, tropsko kandirano voće (đumbir), Ima izraženu mineralnost, lepršavije note, slasnost i gorčinu mokroga kamena. Vino je u dobroj formi i ubuduće će još rasti. Izrečena je paralela sa poznatim chablisom jer oba vina daju mineralni štih. U Decanterovoj ocjeni stoji: “Izražajne cvjetne note marcipana i kadulje s daškom vanilije. Ukus je prilično citrusan s uljnom teksturom i dugim slanim, mineralnim završetkom”.  Gastronomska preporuka puretina u umaku od bijelih šparoga sa njokima, file pečene sabljarke, grdobina u pošipu prilog riža sa mladim porilukom, teletina ispod peke.

Plavac mali  2023, jasno još u bačvi, za ovu priliku je donešen da bismo vidjeli trenutno stanje i mogućnosti. Vino je žive rubin crvene boje sa ljubičastim odsjajem, intezivnog voćnog mirisa (mlada šljiva, višnja, kupina, začinske note cimeta, čokolade, drva…). U ustima suho, tanično, ali ti tanini ne smetaju, nisu agresivni. Vino je pitko,elegantno i ima dobar potencijal ali jasno još je premlado. Vinarija za sada ide u prodaju godine za godinu tako da će ovaj plavac u boci biti ovoga ljeta. Količine im ne dozvoljavaju duže dozrijevanje.

Vinarija Todor ima lijepe etikete na kojima su glagoljicom ispisana imena djece Jurice i Željka: Ela, Klara. Šimun, Jure i Filip. Za Perlu su odabrali robusnu, tešku bocu koja i vizualno sugerira važnost toga vina. Završno Tomići su na dobrom putu sigurno treba još povećati kapacitete, odnosno trsove, imaju za kontinentalne prilike u Hrvatskoj odlične cijene. Trebaju nastaviti u istom smjeru i ostavljati određeni broj boca za arhivu i zbog sebe i budućih nastupa u javnosti.

Tekst Vjekoslav Madunić Foto: Marko Čolić