уторак, фебруар 27, 2024

O Osmom martu

Slične objave

Podeli

Međunarodni dan žena je svetski događaj posvećen ženama i njihovim dostignućima, pre svega na polju društvenog i političkog života. Dan žena Osmi mart je istovremeno događaj koji poziva na rodnu ravnopravnost.

Od svog nastanka početkom 20. veka, Međunarodni dan žena se proslavlja 8. marta svake godine; proslavljaju ga državne institucije, razna udruženja žena i dobrotvorne organizacije. Obeležava se širom sveta, uz razne programe i skupove: umetničke performanse, tribine, konferencije, marševe, a organizuju se i razni internet događaji.

Teško je utvrditi kada je tačno Međunarodni dan žena ustanovljen, ali je prvi događaj koji se vezuje za njega bio marš žena ulicama Njujorka koji se desio 1908. godine. Više od 15.000 žena je prodefilovalo kroz Veliku Jabuku zahtevajući pravo glasa, bolje uslove rada, veće plate i kraće radno vreme. Godinu dana kasnije, 28. februara 1909. godine, u SAD je obeležen prvi dan žena.

Godine 1910. Klara Cetkin, lider ženske kancelarije Socijaldemokratske partije Nemačke predložila je da se uvede Međunarodni dan žena. Ona je sugerisala kako bi svake godine određenog dana u celom svetu trebalo proslavljati dan žena, da bi se ženama dala podrška u ostvarivanju njihovih zahteva i izjednačavanju njihovog društvenog stastusa sa statusom kakav imaju muškarci. Već naredne, 1911. godine dan žena je obeležen u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.

foto: navidiku.rs

Međunarodni dan žena se proslavlja Osmog marta od 1913. godine. Iako je prošlo više od jednog veka od kako je ustanovljen, osnovni cilj dana žena, ženska ravnopravnost sa muškarcima, još uvek je daleko od ostvarenja. Rodne razlike su i dalje izražen širom sveta, a žene još uvek nisu dovoljno uključene u poslovnoj i političkoj sferi društva. Podaci pokazuju da je na globalnom nivou obrazovovni i zdravstveni status žena i dalje daleko ispod statusa muškaraca, a nasilje nad ženama je u mnogim zemljama čak i u porastu. Prema procenam Svetskog ekonomskog foruma, rodna neravnopravnost u svetu bi mogla da potpuno nestane tek 2186. godine, piše britanski Telegraf.

Da li ste znali da je Dan žena Osmi mart neradan dan u 28 država sveta? Između ostalog, na Kubi, u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Mongoliji, Vijetnamu itd.  Žene imaju svoj dan, ali i svoju godinu. To je 1975. godina, kada su Ujedinjene nacije priznale Međunardni dan žena, i istovremeno proglasile tu godinu za Međunarodnu godinu žena.

Postoje mnogi kreativni načini proslave Osmog marta, a jedan od najinteresantnijih desio se u jugoistočnoj kineskoj regiji Guangdung. Tamo su se 8. marta 2016. godine muškarci obučeni u haljine, i obuveni u cipele sa štiklom penjali na vrh jedne planine u znak proslave dana žena. Dan žena Osmi mart ima i svog kolegu – Dan muškaraca koji se proslavlja 19. novembra svake godine. Međutim, Osmi mart je daleko popularniji i poznatiji.

Rekli su o ženama

„Dve žene prave sudsku parnicu, tri veliko ogovaranje, a četiri čitav vašar.“ – Viktor Igo;
„Žena je raj za oči, pakao za dušu i čistilište za džep.“ – Napoleon Bonaparta;
„Lepa žena se sviđa očima, a dobra srcu. Prva je dragulj, a druga riznica.“ – Napoleon Bonaparta;
„Bog je stvorio ženu da bi ukrotio muškarca.“ – Volter;
„Slabiji pol je jači zbog slabosti jačeg pola prema slabijem.“ – Viktor Igo;
„Ne volimo jednu ženu zbog onoga što govori. Ono što govori drago nam je zato što je volimo.“ – Viktor Igo;
„Kad ne bi bilo žena dijamant bi bio samo kamenčić.“ – Viktor Igo;
„Najbolja je ona žena koja ume slušajući zapovedati.“ – Latinska poslovica.

Duško Radović o ženama i Osmom martu

„Danas je Osmi mart, praznik sažaljenja, ili praznik laži, ili praznik ljubavi i poštovanja – kako se već kojoj ženi zalomilo“.

„Muškarci, kada razmišljate o ženi svoga života, dozvolite i majci da konkuriše za to visoko zvanje“.

„Žene duže žive od muškaraca jer imaju tu privilegiju da više birnu o drugima nego o sebi. Briga o sebi skraćuje život“.

„Ne može jedna žena biti i domaćica, i radnica, i majka, i ljubavnica. To ipak mora raditi više žena“.

Vukove narodne polovice o ženama

Ne leži kuća na zemlji, već na ženi;

Žena muža nosi na licu, a muž ženu na košulji;

Žena se uzda u plač, a lupež u laž;

Gori je ženski jezik no turska sablja;

Žene su da zbore, a ljudi da tvore.

Osmi mart na raznim jezicima

Engleski: Happy Women’s Day;

Francuski: Bonne Journée de la Femme;

Španski: Feliz Día de la Mujer;

Portugalski: Feliz Dia Da Mulher;

Kineski: 妇女节快乐 [fu nu jie kuai le);

Ruski: С Международным женским днем;

Italijanski: Felice Giorno delle Donne.

(Izvor: Duhoviti)