среда, фебруар 21, 2024

NUNS: Tri godine od paljenja kuće Milana Jovanovića

Slične objave

Podeli

BEOGRAD, 12. decembra 2021. (Beta) – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podsetilo je danas da se navršavaju tri godine otkako je novinaru portala “Žig Info” Milanu Jovanoviću spaljen dom, a još nisu pravosnažno osuđeni svi koji su učestvovali u tom zločinu. To ne sprečava vlast ove opštine da Jovanoviću i dalje šalje poreske fakture za spaljenu kuću.

“Dragoljub Simonović, istaknuti član Srpske napredne stranke, nekadašnji direktor Železnica Srbije i u trenutku počinjenog krivičnog dela predsednik opštine Grocka, i još trojica okrivljenih – Vladimir Mihailović, Aleksandar Marinković i Igor Novaković, prvostepeno su osuđeni na ukupno 16 i po godina zatvora, jer je utvrđeno da su 12. decembra 2018. učestovovali u paljenju Jovanovićeve kuće” navodi NUNS.

U saopštenju se dodaje da je postupak protiv Igora Novakovića izdvojen u januaru ove godine zbog nepojavljivanja njegovog advokata na sudu i to neposredno pred izricanje presude preostaloj trojici okrivljenih, te je on osudjen 19. novembra, dok se za Marinkovićem i dalje traga.

“Naše udruženje izražava strah za bezbednost novinara Milana Jovanovića, kome je oduzeta policijska zaštita početkom avgusta, i sada je otvorena meta zbog svojih ranijih, a i aktuelnih tekstova”, navedeno je u saopštenju.

NUNS je pozvao predstavnike vlasti i insititucije da pruže nedvosmislenu zaštitu Milanu Jovanoviću i redakciji portala iz Grocke.