среда, фебруар 28, 2024

NUNS: Novinari, ne crtajte mete kolegama iz KRIK-a

Slične objave

Podeli

BEOGRAD 23. jula 2021. – Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje, iznova započetu orkestriranu kampanju na redakciju KRIK-a, u kojoj pokušavaju da se povežu za kriminalnim miljeom.

“Istog tog dana kada je objavljen tekst, na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, stvara se toksična atmosfera u kojoj se KRIK diskvalifikuje kao medij i povezuje se direktno sa Belivukom i njegovom kriminalnom organizacijom, što je u potpunosti nedopustivo“, naglašava NUNS u saopštenju.

U tekstu koji je juče objavljen na portalu KRIK-a iznosi se deo transkripta iskaza vođe kriminalnog klana Veljka Belivuka, osumnjičenog za niz najtežih zločina, u kojem je tužilaštvu rekao da je “član SNS od 2011. godine, i da je vlast od njega tražila različite usluge”. Urednik Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (KRIK) Stevan Dojčinović izjavio je danas da se i pre objavljivanja dela transkripta iskaza Veljka Belivuka znalo da je ta kriminalna grupa imala jake veze u policiji i politici, i da vlast preko nje kontroliše tribinu na Partizanovom stadionu. Dojčinović je istakao i da KRIK nije objavio ceo Belivukov iskaz, već samo stvari za koje su ocenili da su relevantne za javnost.

Iz NUNS-a podsećaju da je relativno slična kampanja bila početkom marta, kada se čitav politički aparat i propagandna mašinerija sručila na KRIK, povezujući ih sa tada već privedenim Belivukom i njegovim saučesnicima.

„Ovim načinom komunikacije prema javnosti stvara se opasnost crtanja meta novinarima i novinarkama te redakcije. Oni su podsetili kolege i koleginice u drugim redakcijama da se drže Kodeksa novinara i etičkih načela, i pozvali ih da ne upadaju u prljave političke igre, budući da na taj način samo doprinose kaljanju časti novinarske profesije“, upozorava NUNS.

 

M. M.